Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vīriešu handbola izlase trešdien 2018.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas spēlē savā laukumā Valmierā sīvā cīņā ar 27:29 (13:15) zaudēja Nīderlandes valstsvienībai.

Latvijas izlasē, kurai šīs mačs bija jāaizvada bez galvenā trenera Uģa Vikštrema, komandas līderis Dainis Krištopāns guva astoņus vārtus, bet septiņas reizes precīzs bija Aivis Jurdžs, kurš valstsvienībā atgriezās pēc lielākas pauzes. Tāpat četras reizes precīzs bija Māris Veršakovs, bet pa trim vārtiem guva Ingars Dude un Toms Lielais. Tikmēr Nīderlandei ar septiņiem gūtiem vārtiem izcēlās Joriss Bārts, bet sešas reizes precīzs bija Bobijs Šagens.

Cīņas pirmā daļa aizritēja līdzīgā cīņā, nevienai no komandām spēles sākumā neiegūstot lielāku pārsvaru par vieniem vārtiem. Latvija sešas reizes bija vadībā, taču esot priekšā ar 7:6 mājinieki ielaida trīs vārtus pēc kārtas, ļaujot iniciatīvu pārņemt pretiniekiem, kuri 28.minūtē spēja iegūt vadību 15:10. Tomēr puslaika beigas labāk nospēlēja Latvija, kura pēc Toma Lielā, Jāņa Pavloviča un Aivja Jurdža metieniem spēja starpību samazināt līdz diviem precīziem metieniem.

Pēc pārtraukuma Latvijas izlasei tā arī neizdevās panākt kaut vai neizšķirtu, lai gan vairākas reizes tā nokļuva viena precīza metiena attālumā. Vēl 100 sekundes pirms mača beigām Krištopāns rezultātu samazināja līdz 27:28, taču Nīderlande nākamajā uzbrukumā atjaunoja divu vārtu pārsvaru, pēdējā minūtē to nosargājot.

Par labāko mājinieku rindās šajā mačā tika atzīts Krištopāns.

Vikštrems izlasi šajā mačā nevarēja vadīt veselības problēmu dēļ, tāpēc viņu aizvietoja asistents Andrejs Narnickis.

Abas komandas svētdien spēkosies arī Nīderlandes pilsētā Emenā.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu sāka ar zaudējumiem - ar 16:24 viesos piekāpjoties Ungārijai un savā laukumā ar 23:36 atzīstot Riodežaneiro olimpisko spēļu čempiones Dānijas pārākumu.

Savukārt Nīderlandes valstsvienība, lai arī pirmajos divos mačos piedzīvoja zaudējumus, pret Ungāriju bija tuvu panākumam un izlaida uzvaru no rokām. Otrā puslaika gaitā nīderlandiešiem bija sešu vārtu pārsvars, taču galotnē tas tika izsēts un piedzīvots minimāls zaudējums 27:28.

Pēc trešdien aizvadītās spēles Dānijai un Ungārijai ir pa četriem punktiem divos mačos, kamēr Nīderlande tikusi pie diviem punktiem, bet Latvija ir tukšā, abām komandām aizvadot pa trīs cīņām.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā no trešo vietu īpašniecēm, līdz ar to spēles ar Nīderlandi Latvijas handbolistiem ir ļoti svarīgas. Kvalifikācija šīm sacensībām noslēgsies jūnijā, kad Latvija vēlreiz samēros spēkus ar Dāniju un Ungāriju.

Šīs nedēļas spēlēs Latvijas izlasei nevar palīdzēt viens no līderiem Ģirts Lilienfelds, kurš guvis savainojumu, bet cits Vācijas bundeslīgas spēlētājs Aivis Jurdžs valstsvienībā atgriezies pēc pusotra gada pārtraukuma. Tāpat izlasē atkal ir izlases līderis Dainis Krištopāns, kurš nepiedalījās pirmajās divās kvalifikācijas cikla spēlēs.

Latvijas izlases treniņnometnē kopš pirmdienas piedalījās 19 spēlētāji, bet otrdien tika nosaukti 16, kas piedalās spēlēs. Malā šoreiz palika pieredzējušais vārtsargs Helmuts Tihanovs un jaunie spēlētāji Ņikita Pančenko un Raivis Gorbunovs. Tādējādi pieteikumā spēlei ir trīs vārtsargi - Vācijā spēlējošie Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, kā arī Raitis Puriņš, kas pārstāv "SynotTip" virslīgas klubu "Celtnieks". Kopumā sešpadsmitniekā ir septiņi virslīgas spēlētāji.

Savainojumu dēļ Latvijas izlasei nevar palīdzēt arī Artis Kurmēns un Uldis Lībergs.

Latvijas izlase pērnā gada jūnijā dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru. Toreiz duelī ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

Latvijas handbola izlases sastāvs pirmajā spēlē ar Nīderlandi:

Aivis Jurdžs ("Leipzig", Vācija), Toms Lielais ("Eisenach", Vācija), Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Ingars Dude (Limožas "Hand87", Francija), Māris Veršakovs ("HSG Nord HU", Vācija), Einārs Kiršteins ("HK Herulf", Norvēģija), Igors Ignatjevs, Rihards Leja, Artūrs Lazdiņš, Raitis Puriņš (visi - Rīgas "Celtnieks"), Jānis Pavlovičs (Ludzas "Latgols"), Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks (abi - Dobeles "Tenax"), Elvijs Borodovskis ("TSG Hassloch", Vācija), Edgars Kukša ("VFL Fredenbeck", Vācija), Artūrs Kuģis ("TV Grosswallstadt", Vācija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!