Foto: LETA
Latvijas handbola izlase trešdien Valmierā 2018. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēli pret Nīderlandi aizvadīs bez sava galvenā trenea Uģa Vikštrēma, informē Latvijas Handbola federācija.

Spēle Valmierā sāksies pulksten 19:35, bet pirms mača Latvijas komandas nometni skārušas dažādas problēmas.

Veselības likstas arī treneru korpusu – veselības problēmu dēļ ar komandu nevarēs būt galvenais treneris Vikštrems, kuru tādējādi aizvietos viņa asistents Andrejs Narnickis.

Savainojuma dēļ atkal ar valstsvienību nevarēs būt Ģirts Lilienfelds, bet jau pirms tam bija zināms, ka sastāvā neb;us arī Arta Kurmēna, Ulda Līberga, Valda Gūtmaņa un vēl dažu citu kandidātu, kuriem ir veselības problēmas.

Jāatgādina, ka kvalifikācijas ciklu pērnā gada novembrī gan Latvija, gan Nīderlande sāka ar diviem zaudējumiem pret grupas favorītēm Dāniju un Ungāriju – latvieši dāņiem piekāpās ar 23:36, ungāriem ar 16:24, savukārt nīderlandieši, attiecīgi, ar 20:29 un 27:28. Pirmajās spēlēs dažādu iemeslu dēļ Latvijai nevarēja palīdzēt trīs nozīmīgi spēlētāji – Dainis Krištopāns, Aivis Jurdžs un Lilienfelds. Krištopāns un Jurdžs šoreiz spēlēs un būs Latvijas "trumpis" ne tikai uzbrukumā bet arī aizsardzībā.

Krištopāna, Jurdža un Lilienfelda prombūtnē pirmajās divās spēlēs līderu lomu bija jāuzņemas citiem spēlētājiem. Izteikts līderis gan neatradās, tāpēc vārtu guvumi sadalījās diezgan līdzīgi. Pirmajos divos mačos visvairāk – deviņus vārtus – guva Jānis Pavlovičs, septiņas reizes izcēlās Toms Lielais, bet piecas Rihards Leja.

Nīderlandes valstsvienība, lai arī pirmajos divos mačos piedzīvoja zaudējumus, pret Ungāriju bija tuvu panākumam un faktiski izlaida uzvaru no rokām. Otrā puslaika gaitā nīderlandiešiem bija sešu vārtu pārsvars, taču galotnē tas tika izsēts un piedzīvots minimāls zaudējums.

Nīderlandiešu rindās pirmajos divos mačos iezīmējušies divi izteikti līderi, kas guvuši vairāk nekā pusi no komandas vārtiem – 28 no 47. Ar 16 vārtu guvumiem izcēlies 22 gadus vecais saspēles vadītājs Luks Steins, bet 12 vārtus guvis piecus gadus par viņu vecākais Bobijs Shāgens. Jāpiebilst, ka lielākā daļa no nīderlandiešu sastāva, kas ieradušies Valmierā, spēlē Vācijā, turklāt pieci no viņiem visaugstākajā līmenī, proti, 1. Bundeslīgā (vēl četri – 2. Bundeslīgā). Pārējie spēlē Nīderlandes vadošajās komandās, Francijā un Dānijā. Jau pieminētais Luks Steins spēlē tajā pašā līgā (Francijas Pro D2 jeb pēc spēka otrā), kur Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude, turklāt nīderlandietis tur ir starp rezultatīvākajiem - ar 116 vārtiem viņš ieņem sesto pozīciju.

Arī Latvijas valstsvienībā sapulcēti daudz spēlētāju no Vācijā spēlējošajiem klubiem (kopskaitā septiņi), taču no šajā sabraukumā sastāva ar Vācijas 1. Bundeslīgas pierakstu ir tikai viens – Aivis Jurdžs, bet viens no jaunās paaudzes labākajiem spēlētājiem Toms Lielais spēlē 2. Bundeslīgā. Taču mums ir arī EHF Čempionu līgas līmeņa spēlētājs (Dainis Krištopāns, Meshkov Brest), virkne motivētu pašmāju handbolistu un lielisks komandas gars.

Kopš pirmdienas Valmierā trenējās 19 spēlētāji, bet otrdienas vakarā tika nosaukti tie 16, kas trešdien piedalīsies spēlē pret Nīderlandi. Malā šoreiz palicis pieredzējušais vārtsargs Helmuts Tihanovs un jaunie spēlētāji Ņikita Pančenko un Raivis Gorbunovs. Tādējādi pieteikumā rītdienas spēlei būs trīs vārtsargi – Vācijā spēlējošie Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, kā arī Raitis Puriņš, kas pārstāv SynotTip handbola Virslīgas klubu "Celtnieks Rīga". Kopumā sešpadsmitniekā ir septiņi SynotTip Virslīgas spēlētāji, no kuriem viens (Emīls Kurzemnieks) trešdien var piedzīvot debiju valstsvienības rindās.

Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude pirms gaidāmās spēles norādīja: "Ņemot vērā, ka nav Uģa [Vikštrema], cīnīsimies arī par savu galveno treneri. Visi puiši ir noskaņojušies un gatavi cīņai. Iesim laukumā, lai uzvarētu. Viegli nebūs, jo Nīderlande ir laba komanda, taču esam noskaņoti kaujinieciski. "

Jautāts vai galvenā trenera prombūtnē papildus pienākumi nav arī kapteinim, Dude atbildēja: "Iespējams, taču uz šo sabraukumu ieradāmies un izrunājām situāciju, kādā esam, uzņemamies kaut kādu atbildību un pieejam tai lietai nopietni. Ar saviem padomiem palīdzam arī trenerim Andrejam Narnickim, saliekam galvas kopā un izdomājam labāko risinājumu. Papildu atbildība ir ne tikai man kā kapteinim, bet arī vadošajiem spēlētājiem kopumā, piemēram, Aivim [Jurdžam] un Dainim [Krištopānam] un visiem pārējiem. Ar Uģi visu laiku komunicējam – viņš labprāt būtu ar komandu, diemžēl tas nav iespējams."

"Nīderlandiešiem ir daudz labu spēlētāju, kas spēlē 1. un 2. Bundeslīgā, arī Francijā. Ja nemaldos, aptuveni 90% komandas viņiem ir profesionāļi," atzina Latvijas izlases kapteinis. "Tas varbūt ir viņu pluss, taču arī mums ir divi laba līmeņa līderi. Trešdien mums palīdzēs arī mājas sienas un līdzjutēji."

Dude arī neslēpa, ka nīderlandiešu jaunais talants Luks Steins, pret ko ir spēlēts Francijas ProD2 līgā, varētu latviešiem sagādāt grūtības, tiesa, individuāli viņu segt nav plānots: "Labs spēlētājs. Uz nākamo sezonu viņš jau ir parakstījis līgumu ar Francijas 1. līgas klubu. Steins ir maziņš, ātrs un gudrs, labi pārredz laukumu, Francijā sākumā viņš bija pārsteigums, neviens ar viņu īsti nespēja tikt galā, varbūt tikai tagad [sezonas otrajā pusē] visi ir adaptējušies. Ļoti bīstams spēlētājs, no kura būtu jāuzmanās. Viņš mums varētu būt visneērtākais tieši sava auguma dēļ. Būsim pret viņu piesardzīgi un neļausim veidot situācijas, kurās viņš jūtas vislabāk. Nemeklēsim ar viņu dueli viens pret vienu, bet spēlēsim aizsardzībā kā komanda. Koncentrēsimies vairāki tieši uz savu spēli, lai paveiktu to, kas iecerēts."

Četras dienas pēc spēles Valmierā (7. maijā) ar nīderlandiešiem spēkosimies izbraukumā. 2018.gada Eiropas čempionātam, kas norisināsies Horvātijā, kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā trešās vietas īpašniece.

Latvijas izlases sastāvs pret Nīderlandi:
Aivis Jurdžs (DHfK Leipzig, Vācija), Toms Lielais (ThSV Eisenach, Vācija), Dainis Krištopāns (Meshkov Brest, Baltkrievija), Ingars Dude (Limoges Hand87, Francija), Māris Veršakovs (Nord HU, Vācija), Einārs Kiršteins (Herulf Moss, Norvēģija), Igors Ignatjevs, Rihards Leja, Artūrs Lazdiņš, Raitis Puriņš (visi - Celtnieks Rīga), Jānis Pavlovičs (Latgols), Andis Ērmanis, Emīls Kurzemnieks (abi – Dobeles Tenax), Elvijs Borodovskis (TSG Haßloch, Vācija), Edgars Kukša (VfL Fredenbeck, Vācija), Artūrs Kuģis (TV Großwallstadt, Vācija).
Treneris: Andrejs Narnickis
Fizioterapeite: Ilze Kristapsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!