Foto: LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis gandarīts, ka Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) lēmusi tālāk vēl pagaidām nevirzīt sporta sabiedrību satraukušo rosinājumu par četru sporta bāzu apvienošanu.

Ziņots, ka IZM plāno apvienot sporta centru "Mežaparks", kurā bāzējas Latvijas Olimpiskā vienība, kamaniņu un bobsleja trasi "Sigulda", Lielupes tenisa centru un stadionu "Daugava", izveidojot vienotu sporta bāzi. LOK Ģenerālajā asamblejā pirms nedēļas asi pret gaidāmo reformu iestājās LOK, bet IZM savukārt savu ideju aizstāvēja un trešdien šo jautājumu skatīja LNSP.

"Jautājumā par četru sporta bāzu apvienošanu uzklausīta IZM informācija un pieņemts LOK priekšlikums par jautājuma izskatīšanas atlikšanu. Noteikts termiņš 10. maijs, līdz kuram IZM ar iesaistītajām pusēm jādiskutē, jāpilnveido priekšlikums, jāprecizē piedāvājums, īpaši izdalot Siguldas un Mežaparka bāzes, kas tieši iesaistītas olimpiešu sagatavošanā ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā," sacīja Vrubļevskis, piebilstot, ka pēc tam jau atkārtoti šos jautājumu – ar jauniem priekšlikumiem – jāskata LNSP.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs gan norāda, ka IZM jau nācis ar priekšlikumu par diskusiju šajā jautājumā. "Ministrijas lēmuma projekts jau bija turpināt diskusiju un noteiktā kārtībā virzīt uz ministru kabinetu. Tagad tikai nianse, ka vēlreiz to skatīs LNSP. LOK rosināja diskusiju termiņu 10. maijs. Nebija jau galīgs jautājuma noraidījums vai kā. Izstāstījām savus argumentus, pozitīvos efektus."

Pēc Vrubļevska teiktā, šobrīd jauni priekšlikumi nav bijuši, jo diskusija tikai sākas. Savas idejas un rosinājumi ir arī LOK, īpaši tas attiecas uz divām jau minētjaām bāzēm – Mežaparku un Siguldu. "Varbūt vajag, kā teica Dainis Dukurs [Siguldas trases direktors] – līdz Phjončhanai Siguldu neaiztieciet."

"Bez pilnas informācijas, bez precīziem datiem un aprēķiniem, pamatojuma, nevar notikt diskusija. Nevaru izdomāt nevienu argumentu pret vienu apgalvojumu, kas nav pamatots," turpina LOK vadītājs, neslēpjot, ka tikai iepriekšējā dienā pirms LNSP sēdes saņēmis detalizētu, 60 lappušu lielu piedāvājumu, ko nevar izanalizēt dažās stundās. "Ja apskatām to apgalvojumu par izdevumiem, kas tiek tērēti Siguldā vai Mežaparkā, tad redzu, ka ir tieši otrādi – projekts paredz sadārdzinājumu. Mēs katrs runājam par citām lietām: mēs par sportisko programmu realizāciju un saturu, bet ministrija par biznesa teorētiskām konstrukcijām."

"Jā, LOK ir nomierinājies, domāju arī IZM ir nomierinājusies. Viņi izpildījuši mērķi un aiznesuši piedāvājumu uz LNSP. Bet tā sasteigtība, ar kādu tika virzīts jautājums, ir atcelta. Esam ieguvuši laiku, lai apzinātu, par ko ir stāsts. Neizslēdzu, ka maijā jautājums tiks skatīts jau pavisam citā griezumā un iespējams, balstīts uz pavisam citiem, reālākiem aprēķiniem," cer Vrubļevskis.

Tikmēr premjers Māris Kučinskis atzina, ka jautājums ir pārāk sasteigts, jo bijusi asa reakcija un nav bijusi pietiekami plaša diskusija. "Tas uzmetums no IZM puses dod arī pozitīvu efektu un būtu apskatāmi visi plusi un mīnusi. Bet, kā teica LOK, vēl ir nepieciešamas diskusijas un pagaidām nav īsti sapratne. Acīmredzot, kāds posms ir pagājis secen, ja kāds no šiem apvienojamiem objektiem ir radījis sašutumu. Neapšaubāmi, lielāku institūciju, saglabājot bāzēm patstāvību, dotu lielāku pieejamība siltināšanas programmām, dažādiem projektiem."

"Ceru, ka būs vienošanās un sapratne. Nav jau runa, ka kaut kas jāņem nost. Nav uzstādījums par katru varu apvienot. Jāsaprot, kādēļ abām pusēm tie argumenti ir tādi. Radās iespaids, ka, iespējams, diskusija nav bijusi pietiekama. Ieguvumi ir acīmredzami, ka varētu piesaistīt naudu," sacīja premjers.

Lai gan iepriekš Severs uzsvēra, ka apvienošanas jautājums tiks virzīts izskatīšanā Ministru kabinetā, tagad viņš pieļauj, ka apvienošana varētu arī nebūt. "10. maijā jānoslēdz diskusija. Tad arī LNSP dos rekomendāciju valdībai – būs centralizēts vai decentralizēts, bet valdības sēdē būs jālemj par līdzdalību savos īpašumos. Jautājums – vai būs apvienotais modelis vai atsevišķi. Tas nav mūsu pašmērķis. Mēs redzam iemeslus un jēgu, kādēļ jāmaina. Ja svaru kausi nosvērsies uz neko nemainīšanu, tad neko nemainīsim. Mēs vismaz būsim savu ieceri parādījuši."

Severs prognozēja, ka diskusiju gaitā vairāk tiks runāts par Siguldas un Mežaparka bāzēm. IZM pārstāvis uzskata, ka apvienot tikai stadionu "Daugavu" un tenisa centru "Lielupe" nebūtu izdevīgi, jo šajā gadījumā, piemēram, Mežaparka bāze nevarēs iegūt vairākus miljonus no Eiropas fondiem ēkas siltināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!