Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase, gatavojoties izšķirošajai 2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlei, sestdien pārbaudes mačā ar 75:65 (19:18, 12:15, 25:16, 19:16) pieveica Čehiju.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 19 punktiem bija Elīna Babkina, kura realizēja visus piecus izpildītos tālmetienus, bet ar 18 punktiem un astoņām bumbām zem groziem izcēlās Aija Putniņa.

Tikmēr Anete Jēkabsone-Žogota, kura aizvadīja pirmo spēli pēc vairāk nekā pusgada pārtraukuma, atzīmējās ar septiņiem punktiem un trim rezultatīvām piespēlēm. Tieši viņai bija labākais +/- rādītājs mačā.

Viss pirmais puslaiks aizritēja punkts punktā. Pēc pirmās ceturtdaļas bija vadībā ar 19:18, bet otrās desmitminūtes sākumā guva pirmos sešus punktus un panāca līdz tam lielāko pārsvaru mačā. Tomēr ceturtdaļas otrajā pusē Latvija zaudēja ar 2:13 un Čehija pārņēma vadību, kas mājiniecēm pēc puslaika lika atrasties iedzinējos ar 31:33.

Kaut lielāko daļu trešās ceturtdaļas vadību saglabāja čehietes, tās otrajā pusē labākas bija latvietes un divas minūtes pirms nogriežņa beigām Babkinas tālmetiens jau ļāva iegūt vadību ar 53:47, savukārt ceturtdaļu Latvija noslēdza ar 56:49.

Ceturtajā ceturtdaļā Latvija pirmos punktus guva vien ceturtajā minūtē, kad pretinieces jau bija pietuvojušās līdz vienam punktam, bet trīs minūtes pirms pamatlaika beigām čehietes ar tālmetienu panāca 63:63. Tomēr uz to uzreiz ar tālmetieniem atbildēja Gunta Baško-Melnbārde un Babkina, bet pēdējos uzbrukumos Latvija panāca lielāko pārsvaru visā mačā.

Latvijas izlasei šajā mačā nevarēja palīdzēt Baiba Eglīte, kura treniņā guva deguna traumu.

Tā kā nākamais Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks Čehija, tad čehietes no kvalifikācijas turnīra ir atbrīvotas. Latvijas un Čehijas sieviešu valstsvienības savā starpā tikās astoto reizi, latvietēm izcīnot ceturto panākumu.

Jau vēstīts, ka 2007. gada Eiropas labākā basketboliste Jēkabsone-Žogota šīs sezonas ievadā pavēstīja par karjeras beigām, tomēr neizslēdza arī iespēju, ka novembrī varētu palīdzēt izlasei un sestdienas mačā atgriezās laukumā.

Tikmēr izlases sastāvā nav iekļauta pieredzējušā centra spēlētāja Zane Teilāne, kura vasarā pievienojās Turcijas augstākās līgas komandā Adanas "Botas", tomēr vēlāk guva traumu un šosezon tā arī nav iekļauta vienības sastāvā.

EČ kvalifikācijas turnīrā latvietes ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņem otro vietu savā apakšgrupā, kamēr līderes ar diviem panākumiem divos mačos ir Slovēnijas basketbolistes, bet Lietuvas izlase trīs cīņās nav spējusi tikt pie uzvarām un zaudējusi cerības tikt uz finālturnīru.

Finālturnīram, kas 2017. gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Uzvara Rīgā slovēnietēm garantēs ceļazīmi uz finālturnīru. Savukārt Latvijai pirmo vietu grupā garantēs panākums ar vismaz 19 punktu pārsvaru. Savukārt panākums ar +1 līdz +18 punktiem dos otro vietu un ceļazīmi uz finālturnīru, jo vismaz trijās grupās otro vietu iegūs komanda, kas būs izcīnījusi ne vairāk kā divas uzvaras.

Ja sestdien slovēnietes zaudēs Lietuvai, Rīgas spēles uzvarētājas iegūs pirmo vietu, savukārt zaudētājas riskē palikt ārpus finālturnīra, jo ar bilanci 2-2 un sliktu iegūto un zaudēto grozu starpību ceļazīmei var nepietikt.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes spēlēm ar Čehiju un Slovēniju:

Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Baiba Eglīte, Liene Priede, Gunta Baško-Melnbārde, Digna Strautmane, Ieva Kūlīte (visas - "TTT Rīga"), Elīna Babkina (Samsunas "Canik", Turcija), Anete Jēkabsone-Žogota (bez kluba), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte", Turcija), Anete Šteinberga (Prāgas ZVVZ USK, Čehija), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray, Turcija), Zenta Meļņika (Ūmeo "Udominante", Zviedrija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!