Foto: F64
Riodežaneiro olimpisko spēļu čempiones Dānijas pamatsastāvs bija trīs galvastiesas pārāks pār Latvijas handbola izlasi, tomēr pirmo izrāvienu Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē pretiniekiem ļāvuši veikt paši latvieši, uzskata Latvijas valstsvienības galvenais treneris Uģis Vikštrems.

Latvijas izlase 2018.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlē svētdien līdzīgi cīnījās pirmā puslaika pirmo pusi, tomēr turpinājumā ar 23:36 (11:18) Valmierā pārliecinoši piekāpās augustā par olimpisko spēļu čempioni kļuvušajai Dānijai.

Aizvadītā mača ievadā Latvija vairākkārt ieguva divu vārtu pārsvaru un Dānija pirmoreiz vadību pārņēma vien 13.minūtē, ko gan turpinājumā vairs neatdeva.

"Pirms spēles pret Ungāriju bija ļoti maz laika, lai sagatavotos. Ierodoties tur, mums bija tikai viena diena. Vajadzēja iemēģināt dažādas kombinācijas, jo šajā sastāvā nebijām spēlējuši. Savukārt spēlei pret Dāniju varējām gatavoties divas dienas. Daudz slīpējām uzbrukumu, kas šajā spēlē bija labāks," pēc mača sarunā ar aģentūru LETA pauda Vikštrems.

"Ar to pamatsastāvu, ar kuru dāņi sāka spēli, viņi bija trīs galvas tiesas pārāki. Otro puslaiku viņi sāka ar otro sastāvu, jaunajiem spēlētājiem. Varēja redzēt, ka šiem handbolistiem trūkst pieredzes, taču tehniski un fiziski arī viņi bija ļoti augstā līmenī. Otrajā puslaikā pretinieki vairāk bija pārāki fiziski nekā tehniski. Tomēr arī viņu otrais sastāvs bija galvas tiesu pārāks par mūsu šodienas sastāvu," uzskata Latvijas izlases galvenais treneris.

"Visvairāk sāp, ka pirmo izrāvienu viņi neizcīnīja, bet gan mēs viņiem to uzdāvinājām ar vienkāršām un bērnišķīgām kļūdām. Spilgts piemērs bija mūsu vairākums, kad divās minūtēs ielaidām trīs vārtus," stāstīja speciālists. "Šajā laikā nenoķērām bumbu, pēc tam noskrējām un netrāpījām vārtos no laba leņķa. Pasaules klases komandas no pārējām atšķiras ar to, ka augsta līmeņa izlases uzreiz izmanto šīs pretinieku bērnišķīgās kļūdas. Ja mēs pieļaujam kļūdu, viņi ar ātro vai pusātro uzbrukumu gūst vārtus un nežēlīgi par to soda."

"Spēlē pret Ungāriju sevi ļoti labi parādīja Toms Lielais, bet mačā ar Dāniju viņa sniegums bija vidējs, biju gaidījis vairāk no viņa. Vislabākais spēlētājs uzbrukumā viennozīmīgi bija Jānis Pavlovičs," Vikštrems stāstīja. "Jānis šogad atgriezies Latvijā. Baidījos, ka viņam šeit nebūs tādi apstākļi kā Norvēģijā. Visvairāk priecē tas, ko redzēju šajās spēlēs pret Ungāriju un Dāniju. Viņš nav zaudējis formu, tieši pretēji - Jānis pēc atgriešanās Latvijā psiholoģiski ir kļuvis daudz brīvāks. Protams, nav nekādu pārmetumu abiem vārtsargiem, malači. Beidzot esmu sagaidījis, ka uzbrukumā pilnvērtīgi atgriezies Māris Veršakovs, kurš ļoti labi vada saspēli. Pietrūka ārējo metienu. Lai arī cik labi nospēlēja Pavlovičs, Dainis Krištopāns ir neaizstājams."

Latvijas handbola izlase šonedēļ aizvadīja pirmās spēles kopš jūnija, kad dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz 2017.gada pasaules čempionātu. Toreiz duelī ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kuri iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

"Domāju, daudziem vēl atmiņā sēž vasarā "play-off" kārtā ciestais zaudējums. Kādam mazāk, kādam vairāk, bet daudziem tas vēl ilgi paliks atmiņā," atzina Vikštrems. "Piemēram, man tās spēles visu mūžu būs atmiņā kā negatīvs piedzīvojums. Laiks dziedē visas brūces, varbūt līdz pensijai sadzīs arī manējās."

Vikštrema trenētā Latvijas izlase, EČ kvalifikācijas ciklu trešdien sāka ar 16:24 viesos zaudējot Ungārijai, kamēr Dānija ceturtdien savā laukumā ar 29:20 uzveica Nīderlandi.

Tikmēr vēl vienā otrās kārtas spēlē svētdien Ungārija viesos ar 28:27 (13:17) apspēlēja Nīderlandi, kaut vēl neilgi pirms dueļa beigām mājinieki bija priekšā ar 23:17.

Līdz ar to pēc pirmajām divām kārtām grupā Dānijai un Ungārijai ir pa četriem punktiem, kamēr Latvija un Nīderlande ir tukšā.

Latvijas izlasei šajā sasaukumā bija jāiztiek bez vairākiem komandas vadošajiem spēlētājiem. Komandā nebija tās neapšaubāmā līdera Daiņa Krištopāna, turklāt veselības problēmu dēļ nevarēja palīdzēt arī Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā no trešo vietu īpašniecēm. Kvalifikācija šīm sacensībām noslēgsies nākamā gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!