Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlase Spānijā notiekošajā pasaules čempionātā otrdien guva pirmo uzvaru un turpinās cīņu par devīto vietu turnīrā.

Pirmajā duelī par 9.-16.vietu Latvija spēles gaitā atspēlējās no vairāk nekā desmit punktu deficīta un ar 76:71 (20:18, 17:21, 15:21, 24:11) pārspēja Dienvidkoreju. Līdz ar to turpinājumā Latvijas jaunās basketbolistes aizvadīs pusfināla cīņu par 9.-12.vietu, kur tai pretī stāsies Mali. Otrā pusfinālā sacentīsies Portugāle un Japāna.

Latvijas komandas sastāvā šajā mačā ar 24 punktiem, 11 atlēkušajām bumbām un astoņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Sabīne Lipe, bet 20 punkti un desmit atlēkušās bumbas Aleksai Gulbei. Savukārt 12 punktus pievienoja Luīze Šepte.

Mača ievadā Latvija guva pirmos septiņus punktus, tomēr korejietes ātri atspēlējās un septītajā minūtē jau panāca izlīdzinājumu 10:10. Turpinājumā spēle ritēja līdzīgi un, pateicoties Nikolas Ozolas pēdējo sekunžu metienam, Latvija pirmo ceturtdaļu noslēdza ar 20:18.

Arī otro ceturtdaļu latvietes iesāka rezultatīvi, sametot pirmos sešus punktus, bet ceturtdaļas vidusdaļā jau bija priekšā ar 32:22. Tomēr turpinājumā Latvijas izlase piedzīvoja kritumu, jo tā ielaida desmit punktus pēc kārtas un rezultāts atkal bija neizšķirts, bet puslaika pēdējā minūtē pirmoreiz duelī nokļuva iedzinējos (34:36). Savukārt pēc pirmās spēles puses Latvija zaudēja ar 37:39.

Otrā puslaika sākumā latvietes pēc Māras Motes tālmetiena atguva vadību, bet cīņa turpinājās ļoti līdzīgi. Trešās trešdaļas sestajā minūtē pēc pretinieču ātrā uzbrukuma Latvija jau nokļuva iedzinējos ar 44:48, turklāt turpinājumā tika ielaisti vairāki tālmetieni un rezultāts kļuva 45:56. Kādu brīdi Dienvidkoreja šo pārsvaru saglabāja, bet noslēdzošā ceturkšņa ievadā tablo vēstīja 64:52 par labu korejietēm.

Tiesa, turpmāko pāris minūšu laikā Latvija samazināja starpību līdz viena precīza tālmetiena attālumam (61:64), bet trīsarpus minūtes līdz pamatlaika beigām Lipe ar precīzu divpunktnieku panāca neizšķirtu 67:67, turklāt pēcāk Gulbe panāca jau divu punktu pārsvaru. Turpinājumā Latvija savu pārsvaru arī palielināja, tiekot pie savas pirmās uzvaras šajā turnīrā.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Latvijas jaunās basketbolistes turnīru iesāka ar zaudējumu 71:77 pret Japānu, bet turpinājumā ar 57:60 pagarinājumā piekāpās arī Kanādai. Latvijas izlasei A apakšgrupas noslēgumā sestdien bija paredzēts duelis ar Nigēriju, taču tas nenotika, jo pretinieces vīzu problēmu dēļ neieradās uz čempionātu.

Līdz ar to Latvija ieņēma trešo vietu A apakšgrupā un pirmdien astotdaļfinālā tikās ar Ķīnas valstsvienību, atzīstot pretinieču pārākumu ar 46:76. Savukārt Dienvidkorejas komanda astotdaļfinālā ar 44:78 zaudēja Spānijai.

Grupu turnīrā Dienvidkorejas basketbolistes ar 45:104 zaudēja ASV izlasei, ar 67:78 piekāpās Itālijai un ar 54:92 arī Čehijai.

Pasaules čempionāta pirmajā posmā 16 komandas bija sadalītas četrās grupās, pa četrām izlasēm katrā. Trijās spēlēs tika noskaidrota rangu tabula, un pēc tam sekoja astotdaļfināla spēles. Uzvarētājas spēlēs ceturtdaļfinālā par 1.-8.vietu, kamēr zaudētājas cīnīsies par 9.-16.pozīciju.

Latvijas izlases galvenā trenere ir Līga Alilujeva, bet viņai palīdz Armands Misus un Kristaps Zeids.

Pasaules U-17 čempionāts meiteņu komandām tiek rīkots kopš 2010.gada un šogad risinās ceturto reizi. Pirmajos divos turnīros piedalījās 12 komandas, bet pirms diviem gadiem komandu skaits tika palielināts par divām vienībām. Visas trīs reizes par čempionēm kļuvušas ASV izlases basketbolistes.

Šī ir otrā reize, kad Latvijas jaunās basketbolistes startē pasaules čempionātā, jo 2003.gadā līdzīgā turnīrā piedalījās Latvijas U-21 izlase, kas ieņēma astoto vietu. Toreiz komandā spēlēja Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Zane Teilāne, Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Aija Brumermane un citas.

Savukārt Latvijas puiši pasaules čempionātos ir spēlējuši divas reizes U-19 vecuma turnīrā, kurā 1999.gadā tika iegūta devītā, bet 2011.gadā desmitā vieta.

Latvijas U-17 meiteņu basketbola izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Nikola Ozola ("Jūrmala"), Jete Nulle, Marianna Kļaviņa, Kecija Keita Salcēviča (visas - "Rīga"/"Rīdzene"), Māra Mote ("Cēsis"), Sindija Smirnova, Katrīna Kārkle, Janeta Rozentāle (visas - "Jelgava"), Luīze Šepte ("Ventspils"), Sabīne Lipe ("Liepāja"), Aleksa Gulbe ("Ancona", Itālija), Laura Meldere ("Rīga"/TTP-1).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!