Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

"Valka"/"Valga" komanda, kurai piektdien negaidīti pie stūres stājās tās jaunais galvenais treneris Juris Umbraško, "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē ar 76:75 (18:27, 20:15, 20:19, 18:14) pārspēja "Valmiera"/ORDO vienību.

Kā zināms, piektdien no "Valka"/"Valga" galvenā trenera amata tika atbrīvots Varis Krūmiņš, bet viņa vietā iecelts cits Latvijas basketbola pārstāvis Juris Umbraško, kurš pērn pats vēl spēlēja Igaunijas klubā Rakveres "Tarvas".

Tāpat treneru maiņu nesen bija piedzīvojusi Valmieras komanda, bet jaunā galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā valmierieši bija guvuši astoņas uzvaras pēc kārtas - piecus panākumus viņi izcīnījuši LBL turnīrā un trīs - "Triobet" Baltijas Basketbola līgā (BBL), tomēr piektdien tika pārtraukta panākumu sērija.

Ar 18 punktiem Valkas vienības uzvaru kaldināja Mārtiņš Berķis, bet 16 punktus iemeta Edgars Krūmiņš, kamēr Jurijs Aleksejevs guva 11 punktus un savāca 14 bumbas zem groziem.

Tikmēr mājiniekiem ar 21 punktu rezultatīvākais bija Mārtiņš Laksa, 13 punkti Aigaram Šķēlem, bet ar 12 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām izcēlās Artūrs Bērziņš.

Spēli komandas iesāka līdzvērtīgā cīņā, tomēr pirmās ceturtdaļas nogalē valmierieši panāca deviņu punktu pārsvaru (27:18). Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē abas komandas iemeta vien pa septiņiem punktiem katra, bet otrajā pusē jau sekmīgāka bija Latvijas robežpilsētas komanda, pirmā puslaika beigās pietuvojoties līdz četru punktu deficītam (38:42).

Trešā ceturkšņa sestajā minūtē "Valmiera"/ORDO panāca 15 punktu pārsvaru (55:40), tomēr viesi atspēlējās un ceturtdaļas nogalē pietuvojās līdz trīs punktu atstatumam (58:61). Turpinājumā spēle ritēja punkts punktā, taču nepilnas četras minūtes pirms finālsvilpes viesi panāca 76:70.

Tomēr mājinieki pakāpeniski atspēlējās un desmit sekundes pirms ceturtdaļas beigām valcēniešiem piederēja vien divu punktu pārsvars (76:74). Turklāt Berķis pārkāpa noteikumus pret mājinieku Lauri Blauu, kuram bija lieliska iespēja izlīdzināt spēles rezultātu. Pirmais Blaua soda metiens lidoja grozā, tomēr otrais atsitās pret stīpu un bumba nonāca viesu rīcībā, ļaujot "Valka"/"Valga" svinēt uzvaru Jura Umbraško debijā pie kluba stūres.

Abas komandas šajā sezonā vienu reizi jau ir tikušās - dienu pirms Ziemassvētkiem Valmieras komanda uzvarēja Valgā ar 97:80.

"Valka"/"Valga" ilggadējā Valmieras trenera Krūmiņa vadībā iepriekšējā LBL mačā ar 97:87 negaidīti uzveica "Jēkabpili", pārtraucot pretinieku septiņu uzvaru sēriju Latvijas čempionātā. Ja LBL klubs turpina cīņu par vietu izslēgšanas turnīrā, Igaunijas čempionātā, kur Valkas un Valgas apvienotā komanda spēlē paralēli, tā guvusi septiņas uzvaras 22 spēlēs, kas dod tikai astoto vietu starp deviņām komandām.

LBL turnīra tabulā līderi ar 19 uzvarām 22 mačos ir "Ventspils" basketbolisti, bet ar desmit panākumiem 13 mačos tai seko čempione "VEF Rīga", kas atgriezusies otrajā pozīcijā. Trešā ar 17 uzvarām 23 spēles ir "Valmiera"/ORDO, ceturtajā vietā ar 16 panākumiem 23 spēlēs ir "Liepāja"/"Triobet" kontā, kamēr ar 13 panākumiem 22 spēlēs piektajā vietā seko "Jēkabpils". Savukārt pirmo sešinieku noslēdz "Jūrmala"/"Fēnikss", kas guvusi 13 uzvaras 23 spēlēs.

Pie septiņiem panākumiem 13 spēlēs tikusi "Valka"/"Valga", kas kā pēdējā saglabā reālas izredzes izjaukt pirmo sešinieku, astoto vietu ar septiņām uzvarām 24 spēlēs ieņem "Jelgava", seši panākumi ir "Barons"/LDz, bet attiecīgi četras un trīs uzvaras guvušas "Latvijas Universitāte" un "Ogre"/"Kumho Tyre".

Šajā sezonā deviņas komandas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" - ar visiem pretiniekiem spēlēs katra divas reizes. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot pērno čempioni "Ventspili".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!