Foto: Publicitātes foto

Augusta nogalē visā Latvijas teritorijā norisināsies līdz šim vērienīgākās Nacionālo bruņoto spēku organizētās militārās mācības "Namejs 2018". Mācību mērķis ir pārbaudīt Nacionālo bruņoto spēku gatavību pildīt noteiktos valsts aizsardzības uzdevumus gan nacionālās, gan kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

"LatvijasValsts aizsardzība ir mūsu visu kopējā atbildība. Tādēļ svarīgi, ka mācību norisi atbalsta katrs Latvijas novads, katra pašvaldība un katrs mūsu valsts iedzīvotājs," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. "Jau savlaicīgi uzrunājām iesaistīto pašvaldību vadību, lai saskaņotu mācību vietas un aktivitātes, un esmu patiesi gandarīts par lielo atsaucību no pašvaldību puses," stāsta bruņoto spēku komandieris.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsver: "Šādas mācības ir ļoti nepieciešamas, jo tās sniedz iespēju reaģēt uz aktuālajiem ģeopolitiskās situācijas izaicinājumiem. Militārās mācības ir pamatīgs ieguvums, jo gan iedzīvotāji, gan mācību dalībnieki iegūst jaunu informāciju un iemaņas. Manuprāt, mācību galvenais mērķis ir apzināt, kā ar mums pieejamajiem cilvēku un materiāltehniskajiem resursiem panākt maksimāli efektīvu un labāko rezultātu."

Runājot par līdzšinējo sadarbību ar bruņotajiem spēkiem, Ragainis norāda: "Vienmēr esam atbalstījuši bruņotos spēkus, vienlaicīgi saņemot arī pretimnākšanu un atbalstu no viņiem. Mēs atrodamies Daugavas akvatorijā un mums ik gadu ir palu un plūdu draudi. Tāpēc mums ir svarīgi attīstīt sadarbību ar Zemessardzi un Aizsardzības ministriju. Mēs kā pašvaldība neesam atrauti no valsts, mēs esam šeit un tie ir mūsu iedzīvotāji. Pašvaldība ir nesaraujami saistīta ar aizsardzību, vēl vairāk, pašvaldība ir tiešā saite starp iedzīvotājiem un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādēļ abpusēja sadarbība ir ļoti svarīga."

"Vietējos iedzīvotājus lūdzam būt pacietīgiem un saprotošiem, jo tā ir mūsu visu aizsardzība. Domē strādā vairāki zemessargi un mēs pilnībā atbalstām viņu dienestu Zemessardzē un, ja ir nepieciešams atbalsts, piemēram, mācību organizēšanai, tas, protams, tiek sniegts," uzsver Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs.

Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, runājot par sadarbību ar Zemessardzi, uzsver: "Sadarbību ar Zemessardzi es vērtēju ļoti augstu, jo, manuprāt, ir ļoti svarīgi, ka pašvaldība, Zemessardze, civilie iedzīvotāji rod sasvstarpēju saikni. Mēs saprotam, ka patiesībā mēs visi esam vienas valsts – Latvijas – iedzīvotāji, tādēļ visaugstākie atzinības vārdi Zemessardzei no Skrundas pašvaldības par līdzšinējo sadarbību."

"Mums ir jārod kopīga valoda jebkurā situācijā un, apzinoties šī brīža pasaules tendences, jādzīvo līdzās," norāda Robežniece.

"Mācību dalībniekiem novēlu izturību un savstarpējo sapratni, lai mācības veiksmīgi sāktos un arī noslēgtos," tā Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Neretas novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kviesis līdzšinējo sadarbību ar bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzi vērtē kā ļoti labu: "Pagājušajā gadā Zemessardzes 55. kājnieku bataljons organizēja divu dienu mācībās Neretā, izspēlējot kauju apdzīvotā vietā tika iesaistīti arī vietējie iedzīvotāji. Mācības vēroja ļoti daudz vietējo iedzīvotāju, un manuprāt tas bija ļoti vērtīgs pasākums. Tāpat zemessargi aktīvi sadarbojas ar mūsu novada jaunsargiem.

Kviesis pauž gandarījumu par iedzīvotāju atbalstu, sakot: "Vietējie iedzīvotāji ļoti labi saprot un atbalsta domes sadarbību ar bruņotajiem spēkiem. To apliecina arī pagājuša gada mācības, kad iedzīvotāji aktīvi tajās iesaistījās, bija ļoti atbalstoši."

Neretas novada domes priekšsēdētājs uzsver: "Ja Zemessardzei būs nepieciešams mūsu atbalsts, vienmēr esam gatavi to sniegt. Lai mācības norit sekmīgi, lai izvēršas laba kopdarbība, lai mūsu militārie spēki ir pilnā gatavībā!"

Lauka taktiskie vingrinājumi un pārējās mācību aktivitātes notiks ne tikai militārajos poligonos, bet arī ārpus tiem – pirms mācībām saskaņotās mācību norises vietās: Aknīstes, Alūksnes, Apes, Ādažu, Baldones, Daugavpils, Garkalnes, Grobiņas, Gulbenes, Iecavas, Ilūkstes, Jelgavas, Jēkabpils, Līvānu, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Ķekavas, Neretas, Nīcas, Mārupes, Olaines, Ozolnieku, Priekules, Rēzeknes, Salas, Salaspils, Saldus, Skrundas, Smiltenes, Stopiņu, Vaiņodes, Vārkavas, Vecumnieku, Viesītes, Viļakas novados. Visvairāk mācību norisi izjutīs Rīgas, Liepājas, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Daugavpils iedzīvotāji.

Militārās mācības "Namejs 2018" norisināsies no 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijas teritorijā. Mācībās piedalīsies 10 000 dalībnieki – Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, Aizsardzības ministrijas darbinieki, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls.

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem pa ceļiem, mežiem un pļavām, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un mūsu sabiedrotajiem nepieciešams pastāvīgi trenēties, lai uzlabotu kaujas spējas un stiprinātu spējas ierasties īsā laikā ikvienā apdzīvotā vietā, kur tas nepieciešams.

Mācību laikā ārpus poligoniem tiks pielietota tikai mācību munīcija un imitācijas līdzekļi, kā arī notiks kaujas imitācija ārpus poligona iepriekš saskaņotās teritorijās. Mācību munīcija rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr vēršam uzmanību, ka arī mācību munīciju, ja tāda tiek atrasta, nedrīkst aiztikt. Teritorijas pēc tam tiks sakoptas.

Aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un nekavēt karavīru un bruņutehnikas pārvietošanos. Militārās tehnikas kolonnas pavada Valsts policija, Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!