Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien mudinājis Eiropas Savienību (ES) aktīvi īstenot decembrī apstiprināto Eiropas Komisijas (EK) rīcības plānu viltus ziņu apkarošanai, lai pienācīgi sagatavotos maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Piedaloties šim jautājumam veltītajā ES ārlietu ministru apspriedē Briselē, viņš uzsvēris, ka EP vēlēšanas "kļūs par vēl vienu izaicinājumu, kas pārbaudīs ES noturību pret trešo valstu propagandu, tādēļ nepieciešama ātra un efektīva dezinformācijas apkarošanas rīcības plāna īstenošana".

Pēc ministra teiktā, īpaša uzmanība jāvelta rīcības koordinēšanai un efektīvai resursu sadalei, labās prakses izmantošanai ES līmenī, sadarbībai ar NATO un citām starptautiskajām organizācijām, pilsoniskās sabiedrības un mediju iesaistei šai procesā.

"Mēs dzīvojam viltus ziņu laikmetā, dezinformācija un citi hibrīddraudi ir ļoti nopietns izaicinājums ES un visas Rietumu pasaules vienotībai un drošībai. Naidīgi noskaņotas trešās valstis, pirmām kārtām Krievija, sistemātiski izmanto dezinformāciju, cenšoties mūs sašķelt, iedragāt savstarpējo uzticēšanos, ietekmēt demokrātiskos procesus un lēmumu pieņemšanu, un tam tiek atvēlēti milzīgi finanšu resursi," uzsvēris Linkevičs.

Lietuva bija viena no ES dalībvalstīm, pēc kuru ierosmes Eiropas Ārējās darbības dienests 2015. gadā izveidoja Stratēģiskās komunikācijas un dezinformācijas apkarošanas darba grupu. Pirmais pārskats par dezinformācijas rīcības plāna īstenošanu gaidāms martā.

Decembrī apstiprinātajā plānā paredzēti papildu resursi stratēģiskās komunikācijas komandām, jaunas iniciatīvas propagandas apkarošanā, kā arī ES ātrās reaģēšanas sistēmas izveide cīņai pret dezinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!