Foto: Kadrs no video
Gīzas tiesa Ēģiptē piespriedusi vienu gadu cietumā un piespiedu darbu ēģiptiešu TV žurnālistam, kurš pērn sava privātā TV kanāla ēterā intervēja homoseksuālu vīrieti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa nosprieda, ka Mohameds al Gitijs ar šo raidījumu "reklamējis homoseksualitāti", un papildu cietumsodam piemēroja apsūdzētajam 3000 Ēģiptes mārciņu (147 eiro) lielu naudassodu, kā arī gadu ilgu pārbaudes termiņu pēc atbrīvošanas.

Gitiju par 2018. gada augustā notikušu interviju tiesā iesūdzēja jurists Samirs Sabrijs, kurš Ēģiptē jau ir labi zināms kā dažādu slavenību apsūdzētājs.

Žurnālists, kurš iepriekš vairākas reizes nācis klajā ar homofobiem iztikumiem, savā pārraidē intervēja anonīmu geju ar izpludinātu seju identitātes slēpšanai. Vīrietis pārraidē stāstīja par savu darbošanos seksuālo pakalpojumu nozarē un kā nožēlo savu seksuālo orientāciju.

Ēģiptes mediju regulators pēc tam uz divām nedēļām slēdza TV kanālu, pamatojot to ar "profesionāliem pārkāpumiem". Savukārt Sabrijs apsūdzēja intervētāju, ka ar savu pārraidi viņš licis saprast, ka ar homoseksualitāti var nopelnīt.

Ēģiptes likumos nav skaidri norādīts, ka homoseksualitāte būtu noziegums, taču varasiestādes nereti vēršas pret seksuālajām minoritātēm. Valstī regulāri aiztur cilvēkus aizdomās par netradicionāliem seksuāliem sakariem, kurus parasti apsūdz izvirtībā, zaimošanā un par amorālību.

Ēģiptes mediju regulators ir aizliedzis homoseksuāliem cilvēkiem parādīties jebkādos medijos kopš 2017. gada, kad koncerta laikā Kairā publikā tika pacelts varavīksnes karogs, ko izmanto kā LGTB kopienas simbolu.

Sabrijs pērn iesūdzēja tiesā arī ēģiptiešu aktrisi Raniju Jusifu, kura apbalvošanas ceremonijā bija ieradusies daļēji caurspīdīgā kleitā. Jurists iesniegumu atsauca, kad Jusefa atvainojās par savu ietērpu.

Sabrijs pēdējos gados ir vērsies tiesā ar simtiem iesniegumu par līdzīgām lietām, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!