Foto: AFP/Scanpix/LETA
Musulmaņi Filipīnu dienvidos pirmdien balso referendumā par jauna autonoma reģiona izveidošanu, lai izbeigtu gandrīz pusgadsimtu ilgos nemierus starp valdību un separātistiem.

Filipīnu valdība un musulmaņu separātistu lielākais grupējums - "Moro islāmiskā atbrīvošanas fronte" (MILF) - 2014. gadā parakstīja miera līgumu, taču tas iestrēga Filipīnu Kongresā uz vairākiem gadiem. Līgums tika apstiprināts tikai pagājušajā gadā.

MILF vadītājs Murads Ebrahims vairākkārt uzsvēris, ka dzīvotspējīga autonoma musulmaņu reģiona izveidošana ir labākā pretinde aptuveni pusducim mazāku radikālu grupējumu, kas saistīti ar teroristu organizāciju "Daesh" un joprojām ir drauds Mindanao salā, kur mīt Filipīnu musulmaņu kopiena. Vairākums iedzīvotāju Filipīnās ir kristieši.

"Mēs varam secināt, ka visas šīs atšķēlušās grupas radušās no vilšanās miera procesā," sacīja Murads, kad Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte jūlijā parakstīja likumprojektu par jauna Bangsamoro reģiona izveidošanu.

Saskaņā ar vienošanos kaujinieki atteicās no mērķa izveidot neatkarīgu valsti un piekrita plašai autonomijai. Kaujinieki, kuru skaits aplēsts uz 30 000 līdz 40 000, demobilizēsies.

Bangsamoro aizstās esošo autonomo reģionu, kas nav spējis sekmīgi funkcionēt. Jaunajam reģionam plānots piešķirt lielāku finansējumu un izveidot spēcīgāku struktūru.`

Rietumu valdības atzinīgi novērtējušas vienošanos par autonomā reģiona izveidošanu. Tās bažījās, ka ar "Daesh" saistītie kaujinieki no Tuvajiem Austrumiem un Dienvidaustrumāzijas varētu izveidot aliansi ar Filipīnu nemierniekiem, pārvēršot reģionu par auglīgu augsni ekstrēmistiem.

2017. gadā Filipīnu armija ar ASV un Austrālijas un citu starptautisko spēku atbalstu apspieda "Daesh" atbalstītāju sacelšanos Maravi pilsētā, kuru kaujinieki bija okupējuši piecus mēnešus. Kaujās par Maravi dzīvību zaudēja vairāk nekā 1200 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!