Foto: Sputnik/Scanpix

ASV aicinājušas Krieviju iznīcināt raķešu sistēmu, kas pārkāpj 1987. gadā parakstīto INF līgumu, raksta portāls "The Moscow Times".

"Diemžēl, Amerikas Savienotās Valstis aizvien biežāk redz, ka Krievijai nevar uzticēties ieroču kontroles pienākumu izpildīšanā un ka tās piespiešanas un ļaunprātīgās darbības visā pasaulē palielinājušas saspīlējumu," Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstītā konferencē par atbruņošanu izteicās ASV atbruņošanās vēstnieks Roberts Vuds.

Tāpat Vuds norādīja, ka Krievijai jāiznīcina visas "SSC-8" modeļa raķetes un ar tām saistītais ekipējums, lai tā atkal iekļautos INF līgumā noteiktajās normās. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija paziņojusi, ka Krievija neievēro Aukstā kara laikā parakstīto vienošanos un ka šī iemesla dēļ Vašingtona plāno izstāties no vienošanās februāra sākumā.

1987. gadā parakstītais līgums paredz likvidēt raķetes ar lidojuma attālumu no 500 līdz 5500 kilometriem. ASV uzskata, ka Krievija ir izstrādājusi jaunu vidēja darbības rādiusa raķeti "Novator 9M729" jeb SSC-8 NATO klasifikācijā. Savukārt Krievija noliedz, ka ir pārkāpusi INF vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!