Foto: AFP/Scanpix/LETA

Neskatoties uz prezidenta Emanuela Makrona šonedēļ ievadītajām "lielajām nacionālajām debatēm", kuru mērķis ir apslāpēt "dzelteno vestu" protestus, Francijas pilsētu ielās sestdien, jau desmito nedēļas nogali pēc kārtas, atkal izgājuši tūkstošiem demonstrantu.

Parīzē cilvēki atsaukušies uz aicinājumu pulcēties pie Invalīdu nama, lai dotos gājienā, pieminot tos desmit cilvēkus, kas jau divus mēnešus ilgstošo protestu laikā gājuši bojā.

Protestētāji sākuši pulcēties arī Elizejas laukos un pie Eifeļa torņa, un tiek prognozēts, ka dienas gaitā viņu skaits pieaugs.

Šonedēļ izskanējusi asa kritika par policijas darbību, protestētāju izklīdināšanai pielietojot gumijas lodes, no kurām guvuši ievainojumus desmitiem demonstrantu.

Pie invalīdu nama uzsāktā gājiena priekšgalā demonstranti nes melnu zārku un plakātu, uz kura lasāms: "Pilsoņi briesmās".

Kārtības uzturēšanai Parīzē mobilizēti 5000 policistu, un lielākie kārtībnieku spēki sakoncentrēti ap valdības ēkām un Elizejas laukos.

Tikmēr visas valsts mērogā par drošību gādā 80 000 policistu.

Protesti Parīzē pagaidām noris mierīgi, un līdz pēcpusdienai saņemtas ziņas tikai par 12 cilvēku aizturēšanu.

Pēdējās nedēļās šķita, ka "dzelteno vestu" kustība sākusi iet mazumā, taču pagājušajā sestdienā visā Francijā ielās atkal izgāja 84 000 cilvēku, kamēr nedēļu iepriekš protestētāju skaits sasniedz tikai 50 000.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Decembrī protesti pārauga vardarbībā, demonstrantiem iesaistoties sadursmēs ar policiju un vandālisma aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!