Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka Kosovas lēmums par nacionālas armijas izveidi ir nelegāls, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Putins ceturtdien ieradās oficiālā vizītē Serbijā, kur tikās ar valsts prezidentu Aleksandaru Vučiču. Krievija bijusi ilggadēja Serbijas sabiedrotā un iestājas pret Kosovas neatkarību.

Krievijas prezidents norādīja, ka Kosova veikusi vairākas provokatīvas darbības, kas palielinājušas saspīlējumu ar Serbiju un var destabilizēt reģionu, vēsta RFE/RL. "Diemžēl, Kosovas varasiestādes pēdējā laikā spērušas vairākus provokatīvus soļus, tādējādi ievērojami pasliktinot situāciju. Vispirms, man prātā nāk viņu decembrī pieņemtais lēmums par tā saucamās Kosovas armijas izveidi," teica Putins.

Pagājušā gada 14. decembrī Kosovas parlaments atbalstīja likumprojektu par Kosovas armijas izveidi. Likums paredz, ka Kosovas drošības spēki tiks pārveidoti par profesionālu armiju, kurā dienēs 5000 karavīri.

Belgrada, kā arī Kosovā dzīvojošie serbi, kategoriski iestājās pret Kosovas nacionālās armijas izveidošanu, sakot, ka šāds solis būtu pretrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūcijām un apdraudētu bijušajā Serbijas provincē dzīvojošos serbus. Kosovas politiķi Serbijas bažas gan noraida.

Arī Putins izteicies, ka Kosovas armijas izveide ir pretrunā ar ANO rezolūcijām un bildis, ka Eiropas Savienības centieni panākt Serbijas-Kosovas attiecību normalizāciju nav devuši cerētos rezultātus. Serbijas prezidents Vučičs gan pauda cerību, ka viņa valstij izdosies uzlabot attiecības ar Kosovu, taču norādīja, ka nezina, vai tas notiks tuvākajā laikā, vēsta RFE/RL.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār Kosovu 1999. gadā, kad NATO iesaistījās militārajā konfliktā, lai pārtrauktu etnisko albāņu nogalināšanu un izraidīšanu no provinces.

2008. gada 17. februārī Kosova pasludināja neatkarību. Tā paša gada oktobrī pēc Serbijas lūguma ANO Ģenerālā asambleja lika Starptautiskajai Tiesai izskatīt jautājumu par to, vai Kosovas neatkarības pasludināšana bija likumīga. 2010. gadā Starptautiskā Tiesa paziņoja, ka, pasludinot neatkarību, Kosova nav pārkāpusi starptautiskās tiesības. Šobrīd Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Serbija, Krievija, kā arī piecas ES dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!