Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nolēmusi piemērot pirmās sankcijas par ķīmisko ieroču izmantošanu jaunā sankciju režīma ietvaros, ceturtdien ziņo avoti ES.

"Melnajā sarakstā" būs iekļautas personas, kas tiek turētas aizdomās par uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, atklāja kāds ES diplomāts.

Sergejs un Jūlija Skripaļi pagājušā gada 4. martā Anglijas pilsētā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Cits ES diplomāts ziņu aģentūrai DPA atklāja, ka sankcijas tiks vērstas pret deviņiem cilvēkiem un vienu iestādi, bet atteicās atklāt vārdus.

ES paplašinās arī esošās sankcijas pret Sīriju, iekļaujot "melnajā sarakstā" vēl 11 cilvēkus un piecas iestādes, atklāja diplomāts.

Gaidāms, ka par šīm sankcijām tiks paziņots ES dalībvalstu ārlietu ministru sēdē pirmdien.

ES pirmo reizi par ieceri apstiprināt jaunas sankcijas paziņoja oktobrī. Tobrīd ES skaidroja, ka sankcijas attieksies uz "cilvēkiem un iestādēm", kas saistīti ar ķīmisko ieroču lietošanu, neatkarīgi no to valstiskās piederības.

Sankcijas attieksies arī uz visiem, kas palīdz veikt ķīmiskos uzbrukumus vai iedrošina tādus veikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!