Foto: Sputnik/Scanpix
Reaģējot uz pazīstama žurnālista notiesāšanu, Eiropas Komisija (EK) atgādinājusi Melnkalnei, ka preses brīvība ir būtisks elements Balkānu valsts centienos pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Žurnālists Jovo Martinovičs šonedēļ tika notiesāts uz pusotru gadu cietumā par saistību ar kontrabandistiem. Žurnālists apgalvo, ka ar kontrabandistiem sazinājies darba ietvaros.

Martinoviča advokāts paziņoja, ka tiesas spriedums tiks pārsūdzēts, un EK preses sekretāre Maja Kocijančiča norādīja, ka Brisele sagaida taisnīgu tiesu.

Kocijančiča brīdināja, ka mediju ierobežošana var apdraudēt Melnkalnes centienus iestāties ES.

"Vārda brīvība ir viena no Eiropas Savienības pamata vērtībām un svarīgs elements Melnkalnes iestāšanās procesā, un šajā kontekstā žurnālistiem būtu jāspēj pildīt savus pienākumus profesionāli un bez bailēm," sacīja Kocijančiča.

Martinovičs, kurš strādājis tādiem lieliem starptautiskiem medijiem kā BBC un "Financial Times", pavadīja 15 mēnešus pirmstiesas apcietinājumā un tikai pirms gada tika atbrīvots līdz tiesai.

Viņš noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības un apgalvo, ka viņa kontakti ar kriminālajām aprindām bijuši strikti profesionāli.

"Marihuānas kontrabanda priekš manis būtu bezjēdzīga. Man vienkārši nav nekādas motivācijas to darīt, man ir starptautiska karjera," tiesā decembrī sacīja žurnālists.

Organizācija "Reporters Without Borders" nosodīja tiesas spriedumu, nodēvējot to par neveiksmi preses brīvības jomā valstij, kas vēlas iestāties ES.

Melnkalne cer pievienoties ES līdz 2025. gadam, un šī mērķa sasniegšanai tai nepieciešams apkarot organizēto noziedzību un nodrošināt mediju brīvību.

Pērnā gada maijā Melnkalnē viens žurnālists tika nošauts. Brisele pēc tam brīdināja Melnkalni, ka iestāšanās process var tikt traucēts, ja netiks panākts progress žurnālistu aizsardzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!