Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Taivāna veikusi militārās mācības, kā arī paziņojusi, ka nepadosies Ķīnas spiedienam, raksta "Al Jazeera".

Militārās mācības un paziņojums nācis klajā neilgi pēc tam, kad Pekina solījusi aktīvāk strādāt pie Ķīnas un Taivānas apvienošanas. Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu savas valsts sastāvdaļu un ar dažādām darbībām, kā arī izteikumiem centusies ierobežot salas neatkarību, vēsta medijs. Piemēram, Ķīna mēģinājusi panākt, ka pasaules aviokompānijas savās mājaslapās Taivānu rāda kā daļu no Ķīnas. Dažas aviokompānijas, tostarp "British Airways" šo Pekinas lūgumu ir akceptējušas.

“Attiecībā pret Ķīnas nekontrolētajām darbībām, mums jāatgādina starptautiskajai sabiedrībai, ka tās jāuztver tieši un kopīgiem spēkiem tās jāsamazina un jāierobežo,” paziņoja Taivānas prezidentes Cai Invenas pārstāvis Alekss Huangs. Ķīnas nacionālisti devās uz Taivānu pēc tam, kad 1949. gadā Pekinā varu pārņēma komunisti.

2. janvārī Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka neviens nevar izmainīt faktu, ka Taivāna ir “daļa no Ķinas” un piebilda, ka Pekina neatteiksies arī no militāru līdzekļu izmantošanas, ja tie būs nepieciešami Ķīnas kontinentālās daļas un Taivānas apvienošanai. Ceturtdien Taivāna īstenoja pirmās militārās mācības kopš Sji izteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!