Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tiesa Venecuēlā trešdien noteica apcietinājumu 12 izlūkdienesta aģentiem, kas iesaistīti Nacionālās sapulces (parlamenta) priekšsēdētāja Huana Gvaido īslaicīgā aizturēšanā pagājušajā nedēļas nogalē, pavēstīja ziņu avots tiesu aprindās.

Tiesa galvaspilsētā Karakasā noteica aģentiem pirmstiesas apcietinājumu pēc tam, kad viņi tika apsūdzēti par "funkciju ļaunprātīgu izmantošanu, neleģitīmu brīvības atņemšanu un biedrošanos nozieguma izdarīšanai".

Opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces spīkers Gvaido svētdien devās uz politisku mītiņu pie Karakasas, kad izlūkdienesta SEBIN aģenti apturēja viņa automobili uz šosejas un viņu aizturēja. Izplatoties informācijai par notikušo, Gvaido aptuveni pēc stundas tika atbrīvots.

Sociālajos tīklos izplatītā īsā videoierakstā, ko ar mobilo tālruni uzņēmis kāds autovadītājs, bija redzams, ka bruņoti vīri maskās cenšas aizvērt džipa durvis aiz kāda, kas acīmredzot tikko iestumts mašīnā, un tad džips strauji aizbrauc. Ierakstā gan nevarēja atpazīt Gvaido, bet sieva norādīja, ka viņu aizturējuši Venecuēlas specdienesta aģenti.

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība noliedza, ka būtu zinājusi par šo operāciju, un sākotnēji apgalvoja, ka četri tajā iesaistīti aģenti ir atlaisti.

Maduro nosauca šo incidentu par "mediju cirku" un apgalvoja, ka aģenti to patvaļīgi sarīkojuši saziņā ar Venecuēlas opozīciju.

Gvaido uz to atbildēja, izsmejot Maduro un sakot, ka notikušais liek domāt, ka valdība zaudējusi kontroli pār saviem drošības dienestiem. "Tātad Maduro vairs nekontrolē bruņotos spēkus, jo komandu ķēde ir pārrauta," teica Gvaido.

"Kurš tagad komandē šo režīmu? Ja viņi jau atzīst, ka nekontrolē valsts drošības aģentūras, tad [prezidenta pilī] Mirafloresā ir nopietna problēma," piebilda Gvaido.

Gvaido ir mēģinājis iegūt armijas atbalstu, vadot opozīcijas centienus atņemt varu Maduro un izveidot pārejas valdību. Armijas pavēlniecība atbalsta Maduro un pagājušonedēļ apliecināja "absolūtu lojalitāti" viņam, bet Gvaido ir solījis "amnestiju" jebkurai militārpersonai, kas vairs neatbalstītu Maduro.

Gvaido atklāti apstrīdējis prezidenta Nikolasa Maduro varas likumību un aicinājis izveidot pagaidu valdību, lai sarīkotu valstī demokrātiskas vēlēšanas.

56 gadus vecais Maduro pagājušo ceturtdien tika inaugurēts uz otru prezidentūras termiņu pēc savas uzvaras pērn notikušajās prezidenta vēlēšanās, kuras opozīcija boikotēja, uzskatot tās par negodīgām. Nacionālā sapulce piektdien aicināja uz masu protestiem pret Maduro ar mērķi panākt viņa gāšanu.

Maduro, kurš 2016.gadā zaudēja kontroli pār parlamentu, tā vietā ir izveidojis sev lojālu Satversmes sapulci. Viņa sabiedrotie Augstākajā tiesā 2017.gadā anulēja parlamenta pilnvaras. Maduro inaugurācija notika Augstākajā tiesā, lai gan likums paredz, ka tai būtu jānotiek parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!