Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Facebook" ceturtdien, 17. janvārī, slēdzis 364 propagandas un viltus ziņu profilus feisbukā un kompānijai piederošajā sociālajā tīklā "Instagram". Teju visas lapas slēgtas valstīs, kas atrodas Krievijas pierobežā, tostarp Latvijā.

Slēgtie profili savos aprakstos vēstīja, ka ziņo par laika apstākļiem, ceļojumiem, sportu, ekonomiku un politiķiem. Taču šī informācija bija nepatiesa, lapās regulāri bija atrodama viltus ziņu un maldinoša informācija. Lapas slēgtas Rumānijā, Latvijā, Igaunijā, Armēnijā, Azerbaidžānā, Gruzijā, Tadžikistānā, Uzbekistānā, Kazahstānā, Moldovā, Krievijā un Kirgizstānā.

"Facebook" atklājis, ka aiz šīm viltus lapām pārsvarā slēpušies Kremļa propagandas kanāla "Sputnik" darbinieki. Lapās regulāri tika publicēta informācija, kas kritizēja NATO, kā arī vēstīja par dažādām demonstrācijām un korupciju reģiona valstīs.

"Šodien slēdzām vairākas lapas, grupas un profilus, kas bija saistīti ar koordinētu aizdomīgu darbību feisbukā un "Instagram". Divus organizētājus šīm lapām atradām Krievijā, viens darbojās vairākās valstīs, bet kāds cits specifiski tieši Ukrainā. Mēs neatrādām pierādījumus, ka šīs darbības būtu saistītas. Bet tās izmantoja līdzīgu taktiku, izveidojot profilu tīklu, kas maldināja par to, kas patiesībā šos profilus pārvalda, kā arī, kāds ir to mērķis," publiskā paziņojumā skaidroja kompānijas kiberdrošības vadītājs Nataniels Gleičers.

Par minēto profilu un to ierakstu popularizēšanu reklāmās samaksāts aptuveni 135 000 ASV dolāru, kas izmaksāti eiro, dolāros un rubļos.

Iepriekš arī LTV vēstīja, ka Latvijā ir vairāki tūkstoši iedzīvotāju, kas uzskata, ka seko kādai izklaides lapai, bet īstenībā tiek iepazīstināti ar Krievijas valdības uzdevumā veidoto saturu.

“Sputnik Latvija” galvenais redaktors Valentīns Rožencovs tolaik sarunā ar LTV atzina, ka “Sputnik” tiešām izmanto šādas lapas savu materiālu popularizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!