Foto: AFP/Scanpix

ASV 2. februārī uzsāks izstāšanās procesu no Vidējā un tuvā darbības rādiusa kodolbruņojuma neizplatīšanas līguma (INF), trešdien Ženēvā paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāvis Andrea Tompsons.

Kā ziņo aģentūra "Reuters", ASV palikušas neapmierinātas ar Ženēvā notikušajām sarunām ar Krieviju, tāpēc nolemts februārī sākt izstāšanās procesu no līguma, kas aizņems sešus mēnešus.

Ņemot vērā jau iepriekšējās sarunas un Maskavas retoriku, Vašingtonai nav pamata domāt, ka Krievija sāks ievērot INF vienošanās nosacījumus, uzsvēra Tompsons. Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka ASV nav ņēmušas vērā visus pasākumus, ko Krievija piedāvājusi līguma saglabāšanai.

INF vienošanās tika noslēgta 1987. gadā, to parakstīja ASV prezidents Ronalds Reigans un PSRS līderis Mihails Gorbačovs. Līgums paredzēja likvidēt daļu abu valstu kodolarsenāla – raķetes ar lidojuma attālumu no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi INF līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!