Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV rīkosies apņēmīgi, lai nodrošinātu, ka džihādistu grupējums "Daesh" neatgūst spēkus, trešdien sacīja ASV viceprezidents Maiks Penss, vienlaikus apliecinot, ka plāns par ASV karavīru izvešanu no Sīrijas tiks īstenots.

"Mēs paliksim šajā reģionā un mēs paliksim cīņā, lai nodrošinātu, ka "Daesh" atkal nepaceļ savu pretīgo galvu," ASV vēstnieku sanāksmē Vašingtonā sacīja viceprezidents.

"Mēs aizsargāsim guvumus, ko mūsu karavīri un mūsu koalīcijas partneri ir panākuši," viņš sacīja sanāksmē Valsts departamentā.

Vienlaikus Penss atkārtoja prezidenta Donalda Trampa strīdīgo apņemšanos izvest no Sīrijas visus tur dislocētos ASV karavīrus.

"Pateicoties šī virspavēlnieka vadībai un mūsu koalīcijas partneru drosmei un upuriem, mēs tagad patiesībā spējam nodot Sīrijā cīņu pret "Daesh" mūsu koalīcijas partneriem, un mēs vedīsim mūsu karavīrus mājās," sacīja Penss.

"Kalifāts ir sabrucis, un "Daesh" ir sakauta," viņš uzsvēra.

Trešdien Menbižā, Sīrijas ziemeļos, pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā tika nogalināti vairāki ASV karavīri. Atbilstību par uzbrukumu uzņēmusies "Daesh".

Penss savā runā šo uzbrukumu nepieminēja.

Trampa pēkšņais 19. decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēlāk norādīja, ka ASV strādā pie tā, lai garantētu, ka "turki neslaktē kurdus".

"Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!