Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstīja Eiropas Komisijas priekšlikumu izveidot jaunu ES investīciju programmu no 2021. līdz 2027. gadam, kas nomainītu esošo pēc finanšu krīzes izveidoto Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (ESIF).

EP atbalstīja ES budžeta garantiju paaugstināšana līdz 40,8 miljardiem eiro, lai tādējādi programmai nodrošinātu investīcijas 698 miljardu eiro apmērā. Tas ir ievērojams kāpums iepretim EK piedāvātajiem 38 miljardiem budžet garantijai un 650 miljardiem investīcijām.

Investīciju programma iecerēta visaptveroša, un palīdzētu piesaistīt investīcijas un atbalstītu projektus, kuru atbalstam citādi finanšu pieejamība ir sarežģīta vai neeksistē. Patlaban definētie mērķi ir nodarbinātības pieaugums ES, Parīzes klimata nolīguma mērķu sasniegšana, ekonomiskā, teritoriālā un sociālā kohēzija.

Attiecībā uz klimata aizsardzību, eiroparlamentārieši noteikuši, ka vismaz 40% programmas finansējuma izmantojami klimata mērķu sasniegšanai.

Programmas pārvaldību pārraudzīs tam īpaši izveidota koordinācijas padome, lai panāktu līdzsvaru starp politiku un banku pieredzi programmas pārvaldībā. Eiropas Komisijai un koordinācijas padomei reizi gadā būs jāziņo Parlamentam un Padomei par "InvestEU" programmas īstenošanu.

Pastāv cerība, ka pretēji ESIF līdzekļiem, kas vietējo institūciju vājuma dēļ Austrumeiropas valstīs nonāca salīdzinoši mazāk nekā Rietumeiropā, vienotās finanšu programmas vēriena dēļ ļautu risināt problēmas vienoti un vietējām institūcijām labāk sagatavoties, portālam "Delfi" atzīmē Latvijas eiroparlamentāriete Inese Vaidere. Viņa gan vienlaikus atzīmē, ka vēl ir pāragri runāt par konkrētiem projektiem vai tēmām, jo patlaban noteikti vienīgi virzieni, kuros programmai strādāt.

Vērienīgā programma apvienos visus ES budžeta finanšu instrumentus. EFSI jeb Junkera plāns, kura vietā stāsies "InvestEU", jau palīdzējis radīt vairāk nekā miljonu darbavietu ES un sniedzis atbalstu vairāk nekā 850 000 mazo un vidējo uzņēmumu. "Programmai jāatspoguļo ES prioritātes, un tā veicinās ekonomikas izaugsmi, darbavietu radīšanu, uzņēmējdarbību, sociālo, ekonomisko un teritoriālo kohēziju," norādīja EP līdzziņotājs no Budžeta komitejas Žozē Manuels Fernandešs.

""InvestEU" ne tikai turpinās EFSI un citu pēdējos gados īstenoto projektu uzsākto, šī programma arī risinās trūkstošo investīciju problēmu sociālajā infrastruktūrā. Pateicoties tai, tiks īstenoti projekti izglītības nozarē un veselības aprūpē, solīja līdzziņotājs, EP Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas priekšsēdētājs Roberto Gvaltjēri.

Eiroparlamentārieši tagad uzsāks sarunas par programmas izveidi ar otru ES likumdevēju - ES dalībvalstu ministru veidoto Eiropadomi, cerot panākt vienošanos pirmajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!