Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ir devis mājienu, ka pēc neveiksmīgā mēģinājuma apstiprināt Lielbritānijas "Brexit" vienošanos parlamentā, valstij būtu jāpaliek Eiropas Savienībā (ES), vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ja vienošanās nav iespējama, un neviens to nevēlas, tad kurš beidzot būs tik drosmīgs pateikt, kas ir vienīgais pozitīvais risinājums?" Tusks ierakstījis mikroblogošanas vietnē "Twitter".

"Brexit" vienošanās balsojums Lielbritānijas parlamentā otrdien bija lielākā jelkad pieredzētā britu valdības sakāve. Premjerministres Terēzas Mejas piedāvāto izstāšanās plānu noraidīja 423 deputāti, bet atbalstīja 202. No pretinieku balsīm 118 bija no pašas Mejas Konservatīvās partijas deputātiem.

Balsojums vieš bažas par "Brexit" gaitu. Pēc plāna Lielbritānijai ES ir jāpamet 2019. gada 29. martā. Opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins pēc otrdienas Mejas plāna izgāšanās jau ierosinājis neuzticības balsojumu viņas valdībai.

"Brexit" vienošanās neapstiprināšanu komentējuši arī citi līderi.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers brīdināja, ka Lielbritānijai laika panākt vienošanos atliek arvien mazāk. "Neregulētas Lielbritānijas izstāšanās risks līdz ar balsojumu ir pieaudzis," uzsvēra Junkers.

Vācijas kanclere Angela Merkele norādīja, ka vēl ir laiks sarunām, bet, ka tagad jāgaida Mejas piedāvājumi tālākai rīcībai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons brīdināja, ka "Brexit" bez vienošanās būtu kaitējoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!