Foto: Reuters/Scanpix

Maskava ir gatava strādāt ar Vašingtonu, lai glābtu Vidējā un tuvā darbības rādiusa kodolbruņojuma (INF) līgumu, trešdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, mudinot Eiropu sniegt atbalstu sarunu sekmēšanā.

Maskavas augstākais diplomāts šādi izteicās pēc tam, kad ASV un Krievijas amatpersonu sarunas Ženēvā par INF līguma glābšanu bija beigušās bez rezultātiem.

"Mēs joprojām esam gatavi glābt INF līgumu," Lavrovs sacīja žurnālistiem. Viņš mudināja Eiropas valstis ietekmēt Vašingtonu, sakot, ka arī tām ir nopietna ieinteresētība šajā jautājumā un ka tām nevajadzētu "vilkties astē ASV nostājai".

Sarunas faktiski ir apstājušās, sacīja Lavrovs, norādot, ka Vašingtonas loģika ir šāda: "Jūs pārkāpjat līgumu, un mēs nepārkāpjam."

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi INF līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

NATO ārlietu ministri decembra sākumā pieņēma paziņojumu par INF līgumu, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INF līgumsaistību apturēšanu februāra sākumā, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem. Krievija noliedz, ka tā pārkāptu līgumu, ar kuru aizliegtas no zemes palaižamas tuvā un vidējā darbības rādiusa raķetes.

Otrdien ASV un Krievijas diplomāti vainoja viens otru sarunu izjukšanā. Krievija un ASV apstiprinājušas Vašingtonas nodomu 2.februārī izstāties no līguma. Krievijas vecākais sarunvedējs Ženēvā ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs sacīja, ka sarunas Ženēvā koncentrējušās uz Krievijas sistēmu 9M729 un ka ASV prasības esot nepieņemamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!