Foto: AP/Scanpix/LETA

"Fox News" komentētājs Takers Karlsons aizvadījis nu jau kārtējo provokatīvo interviju, šoreiz cenšoties no bijušā ASV prezidenta Barakas Obamas ārpolitikas padomnieka Deivida Tafuri saklausīt atbildi, kurā tiktu kritizēta ASV dalība NATO.

Intervija tika rīkota pēc tam, kad vairākas augsta ranga ASV amatpersonas laikrakstam "The New York Times" atzinušas, ka Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps 2018. gada gaitā privātās sarunās vairākkārt sacījis, ka vēlas, lai ASV izstājas no NATO. Baltais nams šādas sarunas noliedz.

Intervijas laikā raidījuma vadītājs pauda pārliecību, ka Padomju Savienība ir jau sakauta, bet Krievija, kas stājusies tās vietā, vairs nav nopietns drauds Eiropai. Tādējādi, kā uzskata Karlsons, ir pamatoti runāt par ASV spēkiem, piemēram, Baltijas valstīs.

Viņš turpināja, politologam jautājot, vai Tafuri atbalstītu kodolkara sākumu tikai tāpēc, lai aizstāvētu Latviju.

"Mums tas būtu jādara. Citiem vārdiem sakot, mūsu bērniem būtu jāmirst Latvijas dēļ, jo šāda rīcība kaut kādā veidā aizstāv likumu. Vai vidējais amerikānis apzinās, ka esam uzķērušies uz šāda āķa?" emocionālā diskusijā jautāja komentētājs.

Tafuri Karlsonam nepiekrita un aicināja "Fox" pārstāvi uz šo situāciju lūkoties plašāk, pieļaujot, ka, ja Krievija ieņemtu Baltijas valstis, pēc tam līdzīgs liktenis varētu piemeklēt arī citas Rietumeiropas valstis, piemēram, Ukrainu un Poliju. Komentētāju šāda atbilde neapmierināja, jo politologa minētās valstis neatrodoties Eiropas kodolā.

Pēc intervijas sašutumu par interviju pauda Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendriks Ilvess, viņš rakstīja: "Tātad visas manis apmeklētās bēru ceremonijas, kurās tika guldīti igauņu karavīri, kuri krituši, aizstāvot ASV Afganistānā un Irākā, vai tās visas bijušas veltas? Lūdzu atbildiet. Jā vai nē," rakstīja Ilvess.

Karlsons gan regulāri uzdevis līdzīgus jautājumus. Iepriekš viņš
ASV prezidentam Donaldam Trampam vaicāja: kādēļ ASV būtu jāaizstāv valsts kā Melnkalne, ja tai kāds uzbruktu.

Tramps uz šo jautājumu atbildēja: "Es esmu uzdevis šo pašu jautājumu. Melnkalne ir maza valsts ar ļoti stipriem cilvēkiem. Viņi ir ļoti agresīvi cilvēki, viņi var kļūt agresīvi un [ja Melnkalne tiek aizstāvēta], apsveicu, jūs tagad atrodaties Trešajā pasaules karā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!