Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas Nacionālā sapulce (parlaments), kurā dominē opozīcija, otrdien pieņēma deklarāciju, kas pasludina prezidenta Nikolasa Maduro jauno amata termiņu par neleģitīmu un aicina iecelt parlamenta spīkeru Huanu Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Parlaments paziņoja, ka darbības, ko Maduro veiktu kā prezidents, būs spēkā neesošas. Nacionālā sapulce aicināja 46 valstis, tai skaitā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Amerikas valstu Limas grupas locekles, bloķēt vadošo Venecuēlas valdības pārstāvju kontus bankās, ziņoja laikraksts "El Nacional".

Limas grupa un ES ir kritizējušas pagājušā gada maijā sarīkotās Venecuēlas prezidenta vēlēšanas, kurās, kā jau bija gaidāms, uzvarēja Maduro, un viņa inaugurāciju uz otru prezidentūras termiņu pagājušajā nedēļā. Galvenā Venecuēlas opozīcijas alianse vēlēšanas boikotēja, uzskatot tās par negodīgām.

Amerikas Valstu organizācijas (AVO) ģenerālsekretārs Luiss Almagro tviterī paziņoja, ka viņš atbalsta Nacionālās sapulces vienošanos "pasludināt Nikolasa Maduro varas uzurpāciju un nepieciešamību piemērot konstitūcijas 233.pantu par pagaidu prezidentūru un izsludināt vēlēšanas".

Gvaido ir lūdzis armiju atbalstīt politisko pāreju un paziņojis, ka ir gatavs kļūt par pagaidu prezidentu. "Tas nebūs viegli, ir bijuši 20 represiju gadi (..) šis parlaments strādā visu venecuēliešu atkalapvienošanai," Gvaido otrdien paziņoja tviterī.

Maduro otro prezidentūras termiņu pirmdien apstiprināja viņam lojālā Satversmes sapulce, kuru viņš izveidoja pēc opozīcijas uzvaras parlamenta vēlēšanās un nodeva tai parlamenta funkcijas. Lai gan parlamenta sēdes vēl notiek, visus tā lēmumus anulē Augstākā tiesa, kuras tiesneši ir Maduro sabiedrotie. Gan Nacionālā sapulce, gan valdība ir aicinājušas savus piekritējus 23.janvārī iziet demonstrācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!