Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis otrdien, komentējot Eiropas Parlamenta (EP) ikgadējo ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) Banku savienību, mudināja eiroparlamentāriešus nekavēt institūcijas izveides pabeigšanu.

Lai gan Dombrovskis sveica paveikto, viņš atzīmēja, ka vēl ir tālu līdz Banku savienības galīgai pabeigšanai. EK viceprezidents norādīja, ka vēl daudz jādara Vienotā noregulējuma fonda(SRF), kā arī Eiropas noguldījumu apdrošināšanas garantiju shēmas (EDIS) izveidei.

Pērnā gada nogalē notikušajā ES samitā jau panākta vienošanās par noregulējuma fondu, kas līdz šī gada beigām jāiekļauj līgumā par Eiropas Stabilitātes mehānisma dibināšanu un ar laiku arī savienības pamatdokumentos.

Savukārt attiecībā uz Eiropas noguldījumu apdrošināšanas garantiju shēmas izveidi darbs ritot pārāk gausi. "Es jūs aicinu pabeigt savu Esteres de Langes izstrādāto ziņojumu pirms vēlēšanām, lai parādītu Eiropas Parlamenta atbalstu šim projektam," uzrunā mudināja Dombrovskis, "(..) kā pilsoņu balsis izsakošus Eiropas institūcijas pārstāvjus es jūs aicinu skatīties uz Banku savienības iniciatīvu, kā tādu, kas dod labumu visiem eiropiešiem."

"Mēs būsim atbildīgi par riskiem, kādus radīs Banku savienības izveides nepabeigšana," brīdināja EK viceprezidents.

Banku savienības ideja pirmoreiz izskanēja 2009. gadā, un tiek uzskatīta par lielāko soli Eiropas integrācijas virzienā kopš Eiropas ekonomikas un monetārās savienības izveides. Tās pamatuzdevums ir nodrošinās ekonomisko stabilitāti, uzlabojot risku novērošanu un novēršanu un radot krīžu drošu mehānismu. Turklāt Banku savienība novērstu eirozonas finanšu tirgu sadrumstalotību, kā arī likvidētu saikni starp banku parādu un valstu suverēnajiem parādiem.

Dombrovskis kā pozitīvus aspektus ceļā uz Banku savienības izveidi atzīmēja panākto vienošanos par "banku pakotni", kas palielinājusi banku spējas absorbēt krīžu radītus zaudējumus, ļaujot izvairīties no to glābšanas par nodokļu maksātāju līdzekļiem. Tāpat EP ar EK vienojusies par plānu ierobežot ienākumus nenesošo aizdevumu jeb "slikto kredītu" uzkrāšanos. Turklāt EK piedāvājusi likumprojektu, kam jāpalīdz uzraudzīt naudas atmazgāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!