Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš 1. janvāra ES padomes prezidentūra ir nodota Rumānijai. Premjere Viorika Dančila pulksten 16 pēc Latvijas laika Eiropas Parlamentā (EP) iepazīstinās ar savas valsts prezidentūras prioritātēm. Uzstāšanās un tai sekojošo debašu tiešraides video piedāvājam sekot līdzi "Delfi".

Rumānijas prezidentūras moto "Kohēzija, vienota Eiropas vērtība" skaidri iezīmē arī gaidāmās politikas prioritātes – kohēzijas politiku, kopīgās vērtības, drošību un Eiropas lomas stiprināšanu pasaulē.

Iepriekš gan Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paudis šaubas, vai valdība Bukarestē pilnībā saprot bloka vadīšanu. Rumānija ir "tehniski ļoti labi sagatavota" sešu mēnešu prezidentūrai, intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" sacīja Junkers, "taču es uzskatu, ka Bukarestes valdība pilnībā neizprot, ko nozīmē vadīt ES valstis." Arī Rumānijas prezidents Klauss Johanniss vēl novembrī pauda pārliecību, ka viņa valsts nav gatava uzņemties ES rotējošo prezidentūru, un aicināja valdību atkāpties.

Premjeres uzruna var kavēties. Video izvēlnē iespējams izvēlēties tulkojumu latviešu valodā.

Rumānija prezidentūru pārņem gan valstij gan Eiropas Savienībai izaicinošā laikā. Dančila pārstāv valstī valdošos sociāldemokrātus, pret kuru bijušajiem un esošajiem ministriem celtas vairākas skaļas apsūdzības korupcijā, un valstī ir zema uzticība parlamentam un valdībai. Turklāt valstī uzsāktas strīdīgas tieslietu reformas.

Savukārt ES šajā pusgadā oficiāli pametīs Lielbritānija, bet maijā gaidāmas EP vēlēšanas, kurās prognozē būtiskas pārmaiņas galēji labējā un galēji kreisā flanga pārstāvniecībā.

Jūnija beigās prezidentūru no Rumānijas pārņems Somija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!