Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gada nogalē noslēdzās Austrijas prezidentūra, kuras moto "Eiropa, kas sargā" norādīja arī uz ES politikas prioritātēm šajā laikā. Otrdien pulksten 11.30 pēc Latvijas laika Eiropas Parlamentā (EP) kanclers Sebastians Kurcs stāstīs par Austrijas paveikto, uzsākot aptuveni stundu ilgas debates ar parlamentāriešiem un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru. Piedāvājam tām sekot līdzi tiešraidē (video zemāk).

Austrijas prezidentūras prioritātes bija Eiropas Savienības drošība un cīņa pret nelegālo migrāciju, eiropiešu labklājības un konkurētspējas noturēšana ar digitalizācijas palīdzību, ES tuvāko kaimiņu stiprināšana, kā arī subsidiaritātes veicināšana, lēmumu pieņemšanu padarot lokālāku un attiecīgi tuvāku un izprotamāku iedzīvotājiem.

Austrija, noslēdzot prezidentūru, ziņoja, ka migrācija kopš 2015. gada oktobra ir sarukusi par 95%, samazinoties arī bojāgājušo skaitam Vidusjūrā. "Esam uz pareizā ceļa," situāciju komentē Kurcs. Austrija prezidentūras laikā panāca Eiropas Robežapsardzības aģentūras "Frontex" stiprināšanu un paplašināja sadarbību ar trešajām valstīm, tādējādi stiprinot ES ārējo robežu.

Diskusija ar Kurcu varētu sākties ar aptuveni 10-15 minūšu kavēšanos. Zem video izvēlnē iespējams izvēlēties tulkojumu latviešu valodā:

Viens no karstākiem prezidentūras jautājumiem bija "Brexit", kura laikā Austrija centās uzturēt 27 dalībvalstu vienotību, kā arī iestājās par prezidentūras laikā panāktā ES-Lielbritānijas līguma saglabāšanu, noraidot jaunu pārrunu iespējamību, kā arī vienlaikus cerot uz tā pieņemšanu britu parlamentā 15. janvāra vakarā.

Austrijas kanclers prezidentūras laikā uzturēja dzīvu arī ES paplašināšanas ideju, apmeklējot Rietumbalkānu valstis un vizīšu laikā atverot jaunus sarunu etapus par sagatavošanos iestājai Eiropas Savienībā ar Serbiju un Melnkalni.

Austrija ES līmenī centās arī risināt subsidiaritātes jautājumu. "Pārlieku sīkus jautājumus regulējošas Eiropas vietā mums ir nepieciešama Eiropa, kas uzņemas atbildību par lieliem jautājumiem, mazos biežāk atstājot dalībvalstīm un reģioniem," klāstīja Kurcs.

Kopš 1. janvāra ES padomes prezidentūra ir nodota Rumānijai. Pulksten 16 pēc Latvijas laika Rumānijas premjere Viorika Dančila iepazīstinās ar savas valsts prezidentūras prioritātēm - kohēzijas politiku, kopīgajām vērtībām, drošību un Eiropas lomas stiprināšanu pasaulē. Arī tam sekos debates, kam aicinām sekot līdzi tiešraidē "Delfi".

Jūnija beigās prezidentūru no Rumānijas pārņems Somija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!