Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien telefonsarunā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu apsprieduši drošības zonas izveidošanu Sīrijā, paziņojusi Ankara.

Telefonsarunā diskutēts par šādas zonas iespējamo izveidošanu Sīrijas ziemeļos, atklāja Erdogana birojs.

Baltais nams savukārt ziņo, ka Tramps brīdinājis Erdoganu neizturēties slikti pret kurdu spēkiem Sīrijā.

"Prezidents pauda vēlmi strādāt kopā, lai kliedētu Turcijas bažas par drošību Sīrijas ziemeļaustrumos, vienlaikus uzsverot, cik Savienotajām Valstīm ir svarīgi, lai Turcija neizturas slikti pret kurdiem un citiem Sīrijas demokrātiskajiem spēkiem," paziņoja Baltais nams.

Trampa pēkšņais 19. decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo vēlāk norādīja, ka ASV strādā pie tā, lai garantētu, ka "turki neslaktē kurdus".

Sīrijas kurdu kaujinieki bija galvenais ASV sabiedrotais Sīrijā sauszemes operācijā pret "Islāma valsti".

Sīrijas kurdi, bažījoties, ka Turcija var īstenot savus draudus un līdz ar amerikāņu aiziešanu uzsākt uzbrukumu kurdiem, valsts stratēģiski svarīgajās teritorijās valsts ziemeļos aicinājuši izvietot Sīrijas valdības karaspēku.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!