Foto: EPA/Scanpix/LETA
Grieķijas parlamentā trešdien paredzēts uzticības balsojums premjerministram Aleksim Cipram, pirmdien paziņojis parlaments.

Uzticības balsojums tiek rīkots pēc Cipra ierosinājuma pēc nacionālistu partijas "Neatkarīgie grieķi" aiziešanas no valdošās koalīcijas saistībā ar parlamentā gaidāmo balsojumu par kaimiņvalsts Maķedonijas nosaukumu.

"Neatkarīgie grieķi" par aiziešanu no valdības paziņoja svētdien, kad no aizsardzības ministra amata atkāpās partijas līderis Pans Kammens.

Grieķijas premjers jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību un NATO.

Maķedonijas parlaments piektdien veica attiecīgus grozījumus konstitūcijā, un tagad par šo vienošanos jābalso Grieķijas parlamentam, kur tās ratificēšanai nepieciešams vienkāršs balsu vairākums.

Premjera Cipra partija "Syriza" Grieķijas parlamentā pārstāvēta ar 145 deputātiem, bet "Neatkarīgajiem grieķiem" ir septiņi deputātu mandāti. Ciprs cer, ka daļa Kammena partijas deputātu, kas nepiekrīt sava līdera nostājai, balsojumā varētu atbalstīt vienošanos, bet iespējams, ka viņam būs vajadzīga arī nelielās proeiropeiskās opozīcijas partijas "To Potami" palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!