Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas LGTB tīkls paziņojis, ka kopš 2018. gada decembra beigām Čečenijā notiek jauns seksuālo minoritāšu vajāšanas vilnis – tiek aizturēti vīrieši un sievietes, kuri pārstāv vai tiek uzskatīti, ka ir ar netradicionālu seksuālo orientāciju, vēsta portāls "Currenttime".

Par jauno vajāšanas vilni, atsaucoties uz saviem avotiem reģionā, janvāra sākumā jau ziņojusi "Novaja Gazeta" un telekanāls "Nastojašeje vremja".

Krievijas LGTB tīklam, kas ir valstī lielākā netradicionālās seksuālās orientācijas cilvēku aizstāvības organizācija, ir informācija par aptuveni 40 cilvēku aizturēšanu Čečenijā kopš 2018. gada decembra beigām.

Starp aizturētajiem ir kā vīrieši, tā sievietes, turklāt divi aizturētie spīdzināšanas rezultātā miruši.

Saskaņā ar LGTB tīkla ziņām aizturēšanas veic Čečenijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, un arestanti tiek nogādāti Argunā. Šo apdzīvoto vietu savā publikācijā piemin arī "Novaja Gazeta".

Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova runasvīrs Alvi Karimovs informāciju par jaunu vajāšanas vilni ir noliedzis. "Tas viss, ja runā literārā valodā, ir nepatiesība un dezinformācija. Čečenijas Republikā nav nekādu cietumu un aizturēšanas vietu, kas neietilpst Federālajā sodu izpildes sistēmā," Karimovu citē portāls RBK.

Šoreiz aizturēšanas decembra beigās sākušās ar sociālā tīkla "Vkontakte" grupas, kurā diskutējuši Ziemeļkaukāza homoseksuālie vīrieši, administratora aizturēšanu, skaidro LGTB tīkls.

Čečenijas varasiestādes dara visu iespējamo, lai par citādu seksuālo orientāciju aizdomās turētie nevarētu pamest Čečeniju vai vērsties tiesā, norāda organizācija. Aizturētajiem tiekot atņemti dokumenti, draudot ar krimināllietu safabricēšanu pret pašiem vai viņu tuviniekiem un liekot parakstīt neaizpildītas veidlapas.

Informācija par homoseksuālu, biseksuālu un transpersonu kampaņveida vajāšanu Čečenijā sāka parādīties 2017. gada pavasarī. Līdz šim Krievijas varasiestādes tā arī nav veikušas efektīvu izmeklēšanu par mediju ziņoto. Čečenijas varasiestādes vajāšanas faktu noliedz.

2018. gada decembrī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) publicēja ziņojumu par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā. Tā autoriem izdevies apstiprināt, ka Čečenijā notiek sistemātiskas masveida aizturēšanas un cilvēku turēšana slepenos cietumos, kā arī spīdzināšana.

Krievijas LGTB tīkls 2018. gada aprīlī paziņoja, ka organizācijai izdevies no Čečenijas izvest vairāk nekā 130 cilvēku, kuri vērsušies pēc palīdzības – vairums no tiem Krieviju pametuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!