Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Hakeri vairāku gadu garumā sekmīgi veikuši kiberuzbrukumus Eiropas Savienības (ES) diplomātiskās komunikācijas līnijām, atsaucoties uz "The New York Times" pausto informāciju, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumu rezultātā pārtverti tūkstošiem ziņojumu, kuros diplomāti apsprieduši dažādus starptautiskās politikas jautājumus. Eiropas amatpersonas ziņo, ka konfidenciāla un slepana informācija nav nonākusi hakeru rokās, vēsta medijs.

Kāds eksperts ASV medijam "The New York Times" atklāja, ka hakeru izmantotās metodes līdzinās tām, kuras iepriekš izmantojuši Ķīnas bruņotie spēki. "Pēc vairāk nekā desmit gadu ilgas pieredzes cīņā pret Ķīnas kiberoperācijām.. nav šaubu, ka šai kampaņai ir saistība ar Ķīnas valdību," pastāstīja eksperts.

Vienā no pārtvertajiem ziņojumiem diplomāti apsprieduši jūlijā notikušo Donalda Trampa un Vladimira Putina samitu. Diplomāti šo samitu nodēvējuši par "veiksmīgu (vismaz Putinam)".

Kādā citā ziņojumā atklātas detaļas par privātu tikšanos starp Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un Eiropas pārstāvjiem. Ziņojumā Sji citēts sakām, ka Ķīna "nepakļausies iebiedēšanai" no Vašingtonas puses pat, ja tirdzniecības karš negatīvi ietekmētu visus. Šie Ķīnas prezidenta komentāri sasaucas ar viņa otrdienas uzrunu, kurā viņš paziņoja, ka "neviens Ķīnas tautai neteiks, kas tai ir un kas nav jādara".

Vairākas citas institūcijas, tostarp Apvienoto Nāciju Organizāciju arī ietekmējuši šie kiberuzbrukumi un tikušas brīdinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!