Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zimbabves armija pielietojusi "nepamatoti" skarbu spēku pret opozīcijas demonstrantiem šogad notikušo prezidenta vēlēšanu laikā, atsaucoties uz izmeklēšanas rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Protesti Zimbabves galvaspilsētā Hararē sākās pēc tam, kad valdošā partija "Zanu-PF" tika apsūdzēta 30. jūlijā notikušo vēlēšanu rezultātu viltošanā.

Lai pārtrauktu protestus pilsētas ielās, 1. augustā nemieru apspiešanā iesaistījās armija. Seši cilvēki tika nogalināti.

Neatkarīgā izmeklēšanas komisija nonākusi pie slēdziena, ka armija rīkojusies neproporcionāli, atklājot uguni pa bēgošiem demonstrantiem. Tajā pašā laikā izmeklētāji vaino opozīciju vardarbības ierosināšanā.

Komisija secināja, ka sešu cilvēku nāve ir karavīri un policistu darbības rezultāts. "Kaujas munīcijas izmantošana tieši pret cilvēkiem, sevišķi bēgošiem, ir acīmredzami nepamatota un neproporcionāla," teikts izmeklēšanas secinājumos.

Vēlēšanās uzvarējušā prezidenta Emersona Mnangagvas izveidotā septiņu cilvēku izmeklēšanas komisija norāda, ka armijas izmantošana kārtības nodrošināšanai kopumā bija legāla.

Komisija rosina izmaksāt kompensācijas upuru ģimenēm un protestos ievainotajiem cilvēkiem.

Opozīcija šos secinājumus gan uzreiz ir noraidījusi, apgalvojot, ka valdība cenšas attaisnot armijas rīcību.

Mnangagva prezidenta vēlēšanās uzvarēja ar knapu pārākumu – 50,7% balsu. Opozīcijas kandidāts Nelsons Čamisa atteicās pieņemt rezultātus, uzstājot, ka viņš ir uzvarētājs.

Novembrī partijas MDC līderis gan sāka distancēties no 1. augusta protestiem, nosaucot tos par "stulbiem", skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!