Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien izteicies, ka ir atvērts idejai par citu valstu pievienošanos Aukstā kara laikā noslēgtajam Līgumam par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT).

Putins atzina, ka otra iespēja būtu sākt sarunas par jaunu līgumu.

INFT 1987. gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

Vašingtona šomēnes paziņoja, ka izstāsies no INFT 60 dienu laikā, ja Krievija nedemontēs raķetes, kuras ASV uzskata par līguma pārkāpumu.

Krievijas Aizsardzības ministrijas sanāksmē Putins atkārtoti apsūdzēja Vašingtonu, ka tā pati ir pārkāpusi INFT, un ierosināja citu valstu pievienošanos šim līgumam.

Putins atzina, ka ar šo līgumu ir problēmas, un norādīja, ka citas valstis, kurām ir tuva un vidēja darbības rādiusa raķetes, nav šajā līgumā iesaistītas.

"Bet kas attur mūs no sarunu sākšanas par viņu pievienošanos esošajam līgumam vai sarunu sākšanas par jauna līguma parametriem?" jautāja Putins.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Krievijai vajadzēs atspēlēties, ja ASV pametīs INFT.

"Lai kādas būtu sūdzības par līgumu, pašreizējos apstākļos tam ir stabilizējoša loma," sacīja Putins.

Krievijas prezidents šomēnes izteicās, ka aptuveni 12 valstis, visticamāk, ražo tādas vidēja darbības rādiusa raķetes, ko aizliedz INFT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!