Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV īpašais pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers videokonferencē žurnālistiem paziņoja, ka savstarpējo nesaskaņu dēļ, Ungārija liek šķēršļus Ukrainas sadarbībai ar NATO.

Galvenais nesaskaņu iemesls Ukrainas-Ungārijas attiecībās ir saistīts ar grozījumiem Ukrainas izglītības likumā. Tie paredz, ka sākot ar 2020.gadu no piektās klases Ukrainas skolās mācības notiks tikai ukraiņu valodā. Ukrainā dzīvo apjomīga ungāru minoritāte, kurai vairākus gadus bija iespēja mācīties ungāru skolās un kura šo lēmumu kritizēja.

Volkers norādīja, ka Ukraina ir valsts, kas cenšas sadarboties ar NATO, bet nav iespējams noorganizēt tikšanos ministru līmenī NATO-Ukrainas komisijā, jo Ungārija to bloķē. Tāpat Volkers izteicās, ka problēmas Ukrainas-Ungārijas starpā ir iespējams atrisināt, taču nav labi, ka nesaskaņas divpusējās attiecībās ietekmē Ukrainas un NATO sadarbību.

Ungārija arī iepriekš ir uzlikusi veto NATO-Ukrainas komisijas sēdei ārlietu ministru līmenī, pamatojoties uz veiktajām izmaiņām Ukrainas izglītības likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!