Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas valdība panākusi vienošanos par "skaitļiem un saturu" jaunajā budžeta plānā, ko tā prezentēs Eiropas Savienībai (ES), lai izvairītos no disciplināra soda par budžeta deficīta palielināšanu, raksta aģentūra "Reuters".

Oktobrī Eiropas Komisija (EK) noraidīja Itālijas budžeta plānu, sakot, ka tas neparedz deficīta samazināšanos un neatbilst ES fiskālajiem noteikumiem. Pirms nedēļas Roma iesniedza jaunu plānu, kas paredz mazāku budžeta deficītu, tomēr galīgā vienošanās ar ES vēl nav panākta.

Svētdien Itālijas valdība sēdās pie galda, lai spriestu par jaunā budžeta plāna detaļām. "Mēs esam panākuši vienošanos par papildu fiskālajiem samazinājumiem, kurus, iespējams, novērtēs arī ES," pēc valdības sēdes paziņoja valsts premjerministra vietnieks Mateo Salvīni.

Oktobrī iesniegtais budžeta plāns paredzēja deficītu 2,4% apmērā no IKP. Savukārt pagājušonedēļ iesniegtajā plānā deficīts samazināts līdz 2,04%.

Budžeta plāns ir jāiesniedz un jāapstiprina līdz gada beigām. Svētdienas sēde ilga vairāk nekā četras stundas, tomēr plašas detaļas netika atklātas. Salvīni, Piecu zvaigžņu kustības līderis Luidži Di Maio, kā arī Itālijas premjers Džuzepe Konte ir vienisprātis, ka vienošanās ar ES nedrīkst traucēt īstenot valdības iecerētās reformas – ienākumu palīdzību maznodrošinātajiem un pensiju vecuma samazināšanu, vēsta aģentūra.

"Starp Konti, Salvīni un Di Maio ir vienprātība par skaitļiem un saturu [budžeta plāna] piedāvājumam, kuru sūtīt Briselei," paziņoja Salvīni pārstāve.

Laika periodā pēc budžeta plāna noraidīšanas, Itālijas valdība pārliecinoši ziņoja, ka neplāno veikt izmaiņas tajā. Mateo Salvīni pat izteicās, ka Itālija savā budžeta plānā nemainīs nevienu komatu. Tomēr arī ES neatkāpās no savām pozīcijām un skaidri paziņoja, ka plānotais budžets neatbilst ES noteikumiem un Romai var tikt piespriests disciplinārs sods par to neievērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!