Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Sestdien Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca un par tās vadītāju – Kijevas un visas Ukrainas metropolītu - ievēlēts Epifānijs.

"Paldies Dievam un paldies Ukrainai. Apsveicu visus ar Ukrainas autokefālās pareizticīgās baznīcas izveidošanu, kas tikko notika Svētajā Sofijā," pavēstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Pēc viņa teiktā, 2018. gada 15. decembris ieies Ukrainas vēsturē kā svēta diena, kad Ukraina galīgi ieguvusi neatkarību no Krievijas.

Ukrainas pareizticīgās baznīcas metropolīts Epifānijs 6. janvārī no Konstantinopoles patriarha Bartolomeja saņems dokumentus par Ukrainas baznīcas neatkarību.

Apvienošanās sinode notiek Kijevas Sofijas katedrālē un sakarā ar to galvaspilsētā izvietoti policijas un nacionālās gvardes papildspēki. Kā pavēstīja nacionālās policijas galvenās pārvaldes priekšnieks Andrejs Krišenko, kārtības nodrošināšanai Kijevas ielās apvienošanās sinodes laikā piesaistīti 4000 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Pastiprināti arī drošības pasākumi uz robežas un pēdējās diennakts laikā Ukrainā nav ielaisti 139 cilvēki, tostarp 62 Krievijas pilsoņi, paziņoja robežsardze.

Sofijas laukumā Kijevā sestdien pulcējas tūkstošiem cilvēku, no kuriem daudzi ieradušies ar Ukrainas karogiem.

Oktobrī Ekumēniskais patriarhāts - tā patriarhs Bartolomejs pareizticīgās baznīcas līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp vienlīdzīgiem - piekrita atzīt Ukrainas Pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

Ukrainā pastāv trīs lielas reliģiskas organizācijas, kas sevi uzskata par pareizticīgām baznīcām. Maskava divas no tām uzskata par šķeltniekiem.

Aprīlī Maskavas neatzītās baznīcas vērsās pie Konstantinopoles patriarha ar lūgumu atzīt Ukrainas baznīcas neatkarību.

Šo lūgumu atbalstīja Ukrainas prezidents un parlaments.

Jaunajā baznīcas struktūrā iekļausies abu Maskavas neatzīto baznīcu locekļi, kā arī Maskavas patriarhāta garīdznieki, kas vēlēsies tai pievienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!