Foto: Imago/Scanpix/LETA

Turcijas prokuratūra izdevusi orderus 267 cilvēku - pārsvarā militārpersonu un militārās industrijas darbinieku - aizturēšanai, piektdien ziņo oficiālie mediji.

Viņi tiek turēti aizdomās par sakariem ar trimdā dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdz 2016.gada neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā. Valdības kontrolētā aģentūra "Anadolu" vēsta, ka Stambulas prokuratūra izdevusi 219 militārpersonu aizturēšanas orderus.

Izpildot Stambulas prokurora rīkojumu, piektdien plkst.1.00 (pusnaktī pēc Latvijas laika) policija sāka vērienīgu aizturēšanas operāciju, vēsta laikraksts "Hurriyet". Visas 219 aizdomās turētas militārpersonas ir aktīvajā dienestā, un starp tām ir četri pulkveži, pieci pulkvežleitnanti un desmit majori, vēsta "Anadolu". Puse aizdomās turēto ir seržanti. Izmeklētāji veikuši izpēti par Gilena tīkla iespējamo dalībnieku telefona sakariem, norāda "Anadolu".

Ankaras prokurora pieprasījusi vēl 48 cilvēku aizturēšanu. Pārsvarā tie ir militārās industrijas uzņēmuma darbinieki, kas tiek turēti aizdomās par Gilena atbalstīšanu, vēsta "Anadolu". Pagaidām nav skaidrs, cik daudzi cilvēki šo divu operāciju gaitā ir aizturēti.

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien paziņojis, ka Ankara izvērsīs jaunus pasākumus ārvalstīs, lai pārtrauktu Gilena atbalstītāju finansēšanu.

Kopš neveiksmīgā puča vairāk nekā 77 000 cilvēku noteikts pirmstiesas apcietinājums. 150 000 ierēdņu un militārpersonu atlaisti vai arī no amatu pildīšanas atstādināti uz laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!