Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons paziņojis, ka Vašingtona plāno mazināt Krievijas un Ķīnas ietekmi Āfrikas kontinentā, raksta aģentūra "Reuters".

Boltons izteicās, ka ASV primārais mērķis ir veicināt ekonomisko sadarbību ar Āfrikas reģiona valstīm, tādējādi radot iespējas amerikāņu uzņēmumiem, kā arī aizstāvot šo valstu neatkarību un ASV drošības intereses.

"Lielvaras, galvenokārt, Ķīna un Krievija, ļoti ātri paplašina savu finansiālo un politisko ietekmi Āfrikā," norādīja Boltons, piebilstot, ka Ķīna izmanto kukuļus, neskaidras vienošanās un stratēģiski izmanto parādus, lai Āfrikas valstis ievērotu Pekinas vēlmes un prasības.

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Lū Kangs izteicās, ka Ķīnas sadarbība ar Āfriku saistīta ar vēlmi veicināt kontinenta attīstību. "Kad runājam par sadarbību ar Āfriku, pārsvarā mēs runājam par lietām, kas nepieciešamas Āfrikai, piemēram, lauksaimniecības modernizāciju," norādīja Kangs. Tāpat Kangs paziņoja, ka Ķīna turpinās savu draudzīgo, abpusēji izdevīgo sadarbību ar Āfriku, neraugoties uz to, ko kāds saka, vēsta aģentūra.

Boltons kritizēja arī Krievijas politiku Āfrikā. "Visā kontinentā Krievija īsteno savas politiskās un ekonomiskās attiecības, nepievēršot uzmanību likuma varai vai arī atbildīgai un caurspīdīgai valdīšanai," teica Boltons. Viņš apsūdzēja Maskavu ieroču un energoresursu tirgošanā, lai apmaiņā iegūtu balsis Apvienoto Nāciju Organizācijā. Tas, savukārt, palīdz "autoritāriem līderiem palikt pie varas, apdraud mieru un drošību, un ir pretrunā ar Āfrikas iedzīvotāju interesēm," izteicās ASV nacionālās drošības padomnieks.

Boltons atklāja, ka ASV strādā pie jauna plāna, kas atbalstīs ASV investīcijas Āfrikā, bet plašākas detaļas neizpauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!