Foto: EPA/AP/Scanpix/LETA

Ķīnā bez pēdām pazudis Kanādas uzņēmējs un diplomātisko saišu veidotājs ar Ziemeļkorejas līderiem Mišels Spavors. Pastāv aizdomas, ka Ķīnā dzīvojošais Spavors varētu būt otrais cilvēks, kuru Ķīna aizturējusi "par kaitniecību nacionālajai drošībai" pēc tam, kad Kanādā aizturēta Ķīnas tehnoloģiju giganta "Huawei" finanšu direktore Menga Vanžou.

Vanžou pagājušajā nedēļā aizturēta pēc ASV pieprasījuma, un tuvākajā laikā Kanādas tiesa varētu lemt par viņas izdošanu dienvidu kaimiņiem. ASV viņa apsūdzēta ASV noteikto sankciju pārkāpšanā attiecībā uz Irānu. Izmeklētāji apgalvo, ka sieviete caur "Huawei" meitasuzņēmumu "Skycom" Irānā nogādājusi ASV radītus ražošanas darbagaldus kā arī īstenojusi miljoniem ASV dolāru lielus pārskaitījumus.

Ja Vanžou tiks atzīta par vainīgu apsūdzībās, viņai draud līdz pat 30 gadus ilgs cietumsods. Ķīna un "Huawei" apgalvo, ka viņa nav vainīga inkriminētajās apsūdzībās.

Ķīnā pazudušais Spavors, kurš dzīvojis Austrumu lielvalstī salīdzinoši netālu no Ziemeļkorejas robežas, uzturējis ciešas attiecības ar represīvās vasts augstākajām amatpersonām. Viņš bijis arī viens no galvenajiem ASV basketbolista Denisa Rodmena vizītes rīkotājiem slēgtajā komunisma citadelē.

Šonedēļ Ķīnā aizturēts arī bijušais diplomāts, politikas eksperts un domnīcas "Starptautiskā krīzes grupa" līdzstrādnieks Mišels Kovrigs. Domnīca jau paudusi publiskas bažas par viņa drošību un veselību.

Lai gan neesot pierādījumu par Ķīnas tehnoloģiju giganta amatpersonas aizturēšanu saistību ar pazudušajiem kanādiešiem, pastāv izdomas, ka tādējādi Ķīna izdara diplomātisko spiedienu pret Kanādu un pastarpināti arī ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!