Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjere Terēza Meja izturējusi trešdien, 12. decembrī, vakarā notikušo partijas deputātu balsojumu par neuzticības izteikšanu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

200 partijas deputāti pauda uzticību Mejai, savukārt 117 balsoja par neuzticības izteikšanu premjerei.

Neuzticības balsojums rosināts sakarā ar Mejas lēmumu atcelt balsojumu par Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) "Brexit" vienošanos parlamentā, skaidro BBC.

BBC vēsta, ka pirms balsojuma veikšanas parlamentā izcēlušās vērienīgas debates.

Greiems Breidijs, kura parlamentāriešu komiteja pārraudzīja balsojumu BBC pauda, ka "šī parlamentārā partija uzticas Terēzai Mejai kā līderei".

Pirms tam Meja paziņoja, ka cīnīsies pret neuzticības izteikšanu "ar visu, kas man ir", norādot, ka jaunam premjerministram būtu jāatliek vai pat jāaptur "Brexit".

Pēc šī balsojuma pieauga britu mārciņas vērtība.

Jau ziņojām, ka Meja pirms trešdienas vakarā gaidāmā uzticības balsojuma apsolījusi pamest konservatīvo līdera amatu vēl pirms 2022. gadā paredzētajām parlamenta vēlēšanām, ziņoja sabiedriskā raidorganizācija BBC un citi britu mediji.

Pirms uzticības balsojuma, ko ierosinājuši eiroskeptiski noskaņoties partijas biedri, kas nav apmierināti ar viņas panākto "Brexit" vienošanos, Meja uzrunāja 317 deputātus, kuri parlamentā pārstāv torijus.

Jau iepriekš Dauningstrītas izplatītais paziņojums ļāva noprast, ka gadījumā, ja Mejai izdosies izturēt uzticības balsojumu, viņa no amata atkāpsies pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, bet pirms 2022. gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Zināms, ka, ja Meja zaudētu neuzticības balsojumā, viņai būtu jāatkāpjas no sava amata, tomēr uzvaras gadījumā jaunu balsojumu iespējams rīkot ne ātrāk kā pēc gada.

Laikraksts "Telegraph" jau vēstīja, ka Ouens Patersons ir viens no Konservatīvās partijas deputātiem, kurš izteicis neuzticību premjerministrei.

"Premjerministres piedāvātā "vienošanās" ir tik slikta, ka to nevar uzskatīt ne par ko citu, kā skaidri pausto solījumu nodevību," teikts Patersona vēstulē Bradijam, ko otrdienas vakarā publiskoja "Telegraph".

Meja pirmdien paziņoja, ka atceļ otrdien plānoto balsojumu parlamentā par "Brexit" vienošanos, jo bija sagaidāms, ka vienošanās tiktu noraidīta ar ievērojamu pārsvaru.

Mēģinot glābt vienošanos, Meja otrdien devās tūrē pa Eiropas galvaspilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!