Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divi 1998.-1999. gada kara Kosovas atbrīvošanas armijas (KAA) komandieri ir pirmo cilvēku vidū, kas tiek izsaukti uz Hāgu, kur viņus vēlas iztaujāt īpašie kara noziegumu prokurori, trešdien pavēstīja viņu advokāti.

Eiropas Savienības (ES) finansētais tribunāls tika izveidots 2015. gadā, lai izskatītu lietas par noziegumiem, ko atbilstoši apsūdzībām kara gados varētu būt pastrādājuši KAA vadības cilvēki.

Tribunāls vēl nav nācis klajā ar apsūdzībām, tomēr izskanējuši pieņēmumi par to, kas varētu būt apsūdzēto vidū, ieskaitot pašreizējo Kosovas prezidentu, bijušo KAA politisko līderi Hašimu Tači.

Pirmo cilvēku vidū, kas janvāra vidū tiek izsaukti uz Hāgu, ir divi kara gadu komandieri - Rustems Mustafa-Remi un Sami Luštaku, teikts viņu advokāta Arianita Koci paziņojumā.

Advokāts norādīja, ka viņa klienti saņēmuši pavēstes ierasties "uz pārrunām" un ka viņi ir "gatavi viest skaidrību par visiem apstākļiem, kurus īpašā prokuratūra izmeklē".

Arī vairāki KAA zemāka ranga komandieri saņēmuši pavēstes ar uzaicinājumu ierasties uz pārrunām Hāgā, vēsta vietējie mediji.

"Brīvības cīnītājiem nav iemesla būt uztrauktiem," otrdien sacīja Kosovas premjerministrs Ramušs Haradinajs.

"Tie, kas ir uzaicināti, turp dosies, izpildīs savus pienākumu un atgriezīsies. Līdz ar to es neuzskatu, ka tā būtu liela katastrofa," viņš piebilda.

Kosovas Specializētās palātas tika izveidotas pēc tam, kad Eiropas Padomes 2011. gada ziņojumā KAA tika apsūdzēta cilvēku nolaupīšanā, slepkavībās, nelikumīgā apcietinājumā un citos noziegumos pret serbiem, čigāniem un politiskajiem oponentiem kara gaitā.

Tiesa tika izveidota atbilstoši Kosovas likumiem, bet tai ir starptautiski tiesneši un tā atrodas Hāgā, lai šajās ārkārtīgi sensitīvajās lietās pasargātu lieciniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!