Foto: AP/Scanpix/LETA

Trešdien, 12. decembrī, tā sauktajā demilitarizētajā zonā, kas kopš pagājušā gadsimta piecdesmito gadu kara atdala Ziemeļkoreju no Dienvidkorejas, pirmo reizi miermīlīgi tikās abu valstu karavīri.

"Tā ir pirmā reize kopš sadalīšanas, kad Ziemeļu un Dienvidu karavīri miermīlīgi šķērso militārās demarkācijas līniju," teikts Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas paziņojumā, ko citē aģentūra AFP.

Tas darīts ar nolūku pārliecināties, kā tiek izpildīta uz abu valstu attiecību normalizēšanu vērstā vienošanās likvidēt aizsardzības bunkurus smagi nocietinātajā demilitarizētajā zonā, skaidro medijs.

Par 20 posteņu nojaukšanu – 10 Ziemeļkorejas un 10 Dienvidkorejas pusē – Seula un Phenjana vienojās septembrī notikušā dienvidkorejiešu prezidenta Mūna Džēina un Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna samitā. Tā ir daļa no attiecību uzlabošanas plāna.

Novembrī Ziemeļkoreja uzspridzināja 10 posteņus, bet Dienvidkoreja ar ekskavatoriem nojauca tikpat sargposteņus savā pusē.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija agrā trešdienas rītā paziņoja, ka Dienvidkorejas inspektori apmeklēs katru nojaukto bunkuru, lai pārliecinātos par to demontāžu un bruņojuma aizvākšanu. To pašu procesu Dienvidkorejas pusē veiks ziemeļkorejiešu inspektori.

Dienvidkorejai joprojām esot ap 50, bet Ziemeļkorejai ap 150 šādu punktu demilitarizētajā zonā, ziņo aģentūra AP.

Par spīti savam nosaukumam demilitarizētā zona un tās apkārtne ir viena no nocietinātākajām vietām pasaulē, nosēta ar mīnām un dzeloņstieplēm.

Saskaņā ar spriedzes mazināšanas plānu starp abām pussalas valstīm jau ir demilitarizēts tā sauktais pamiera ciemats Panmundžoma uz abu valstu robežas – tur palikuši 35 neapbruņoti karavīri katrā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!