Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nevar tikt izslēgta iespējamība, ka Krievija jebkurā brīdī var sākt sauszemes operāciju pret Ukrainu, intervijā telekanālam "Fox News" norādījis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Intervijas video, kurā Porošenko norāda uz NATO kuģu klātbūtnes nepieciešamību Melnajā jūrā un pamato letālu ieroču piegāžu nepieciešamību Ukrainai, publicēts prezidenta "Facebook" lapā.

"Mums ir jāuzlabo militārā un tehniskā sadarbība, tostarp letāla bruņojuma piegādes, kas palīdzēs aizsargāt mūsu zemi no iespējamās sauszemes operācijas, kuru, mēs neizslēdzam, Krievijas Federācija var sākt jebkurā mirklī," norāda Porošenko.

Vēstīts, ka 10 Ukrainas apgabalos, kas robežojas ar Krieviju, jūru un starptautiski neatzīto Piedņestru, uz 30 dienām ir izsludināts karastāvoklis.

Tas notika pēc 25, novembra notikumiem Melnajā jūrā pie Kerčas šauruma, kur Krievijas krasta apsardzes kuģi taranēja un atklāja uguni pa Ukrainas kuģu grupu. Visi trīs Ukrainas kuģi – velkonis un divi bruņukuteri – tika sagūstīti kopā ar to apkalpēm (24 cilvēki).

Ukraina savus jūrniekus ir atzinusi par karagūstekņiem un pieprasa to nekavējošu atbrīvošanu.

Jūrnieki un kuģi tika nogādāti Krievijas okupētās Krimas pilsētā Kerčā, kur tiesa ukraiņu jūrniekus apcietināja uz 60 dienām, apsūdzot tos Krievijas robežas pārkāpšanā. Vēlāk gūstekņi nogādāti Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!