Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojuma par minimālās mēnešalgas palielināšanu un nodokļu atvieglošanu pensionāriem, atbalsts "dzelteno vestu" protestētiem strauji sarucis, liecina otrdien publiskotās sabiedriskās domas aptaujas.

Uzņēmuma "Opinionway" veiktā aptauja liecina, ka 54% respondentu vēlas protestu izbeigšanu, bet 45% atbalsta protestu turpināšanos.

Savukārt uzņēmuma "Odoxa" veiktās aptaujas rezultāti bija pretēji. Šajā aptaujā 54% respondentu vēlējās protestu turpināšanos, bet 46% sacīja, ka gribētu, lai protesti beidzas.

Taču abas aptaujas liecina, ka atbalsts protestētājiem kopumā ir ievērojami samazinājies.

Iepriekš vismaz divi no trīs aptaujātajiem pauda atbalstu protestiem, kas sākās pirms aptuveni četrām nedēļām kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku.

Jaunākās aptaujas arī liecina, ka sabiedrības domas dalās jautājumā par to, vai Makrons savā 13 minūšu ilgajā uzrunā tautai pirmdienas vakarā bijis pārliecinošs. Prezidenta uzrunu noskatījās aptuveni 23 miljoni cilvēku.

"Opinionway" aptauja, kas tika veikta pēc telekanāla LCI pasūtījuma, liecina, ka 49% skatītāju uzskata prezidenta runu par "pilnīgi" vai "lielākoties" pārliecinošu, bet 50% skatītāju bija pretējās domās.

Laikraksta "Le Figaro" un radio un televīzijas "Franceinfo" pasūtītā aptauja, ko veica "Odoxa", liecina, ka 40% respondentu uzskata Makrona runu par pārliecinošu, bet 59% tā nedomāja.

Vairums aptaujāto norādīja, ka atbalsta Makrona ierosināto minimālās mēnešalgas palielināšanu un nodokļu atvieglošanu pensionāriem un darbiniekiem, kuri strādā virsstundas.

Makrona popularitātes reitingi pēc šīs runas ir divtik labi, cik reitingi pēc runas 27.novembrī, kad viņš neizrādīja nekādu piekāpšanos protestētājiem.

"Opinionway" aptauja tika veikta pirmdienas vakarā, pa telefonu iztaujājot 991 cilvēku, bet "Odoxa" aptauja šorīt tika veikta internetā, un tajā piedalījās 992 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!