Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz nažiem nonākušas kaimiņos esošās Malaizija un Singapūra par teritoriālo ūdeņu robežu jautājumiem, raksta portāls "UK Defence Journal".

Malaizija vienpusēji palielinājusi savu ostu robežas austrumu virzienā, ievērojami pārsniedzot robežas, kas norādītas tās pašas 1979. gadā izdotajā valsts kartē. Singapūra gan nekad nav akceptējusi pat šīs robežas, jo par tām nav notikušas konsultācijas ar Singapūru.

Turklāt laika posmā no 25. novembra līdz 4. decembrim Malaizijas kuģi Singapūras teritoriālajos ūdeņos iebraukuši jau 14 reizes.

Singapūras Transporta ministrs Kavs Būns Vans, komentējot notikušo, apsūdzēja Malaiziju Singapūras suverenitātes pārkāpšanā. Kavs medijam "Channel News Asia" atklājis, ka Singapūra kā atbildes manevru lēmusi savu teritoriālo ūdeņu austrumu robežu pārbīdīt vēl tālāk uz austrumiem aiz tā dēvētās Tuasas – patlaban ūdenī esoša plānošanas reģiona, kurā Singapūra vēl tikai vēlas uzbērt sauszemi, tādējādi paplašinot savu platību. "Singapūra neatļaus pārkāpt savu suverenitāti, vai jaunas situācijas radīšanu uz zemes," norādīja Kavs.

Kava paziņojums savukārt izsaucis neapmierinātību no Malaizijas puses. Malaizijas premjers Mahatirs Mohameds norādīja, ka izmaiņas Malaizijas ostu robežās neaizskar Singapūras robežas.

Abas puses uzsver, ka tām nepieciešams uzturēt spēcīgas un stabilas divpusējās attiecības par spīti šīm domstarpībām, vēsta medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!