Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Itālijai ir jāatsakās no taupības politikas, lai palīdzētu grūtībās nonākušajiem un izvairītos no tādiem protestiem, kādi pēdējā laikā tiek pieredzēti Francijā, pirmdien sacīja Itālijas iekšlietu ministrs un vicepremjers Mateo Salvīni.

"Es daru un darīšu visu, lai Itālija nepieredzētu tādus skatus, kādus diemžēl ir pieredzējuši francūži," Ārzemju preses apvienībā Romā sacīja ministrs.

"Mums pavisam noteikti priekšā nav viegli laiki, tāpēc mums ir pat vēl lielāka pārliecība, ka mums ir pienākums, nevis tikai tiesības, investēt sociālajā mierā, lai izvairītos no Francijas stila skatiem, mēģinātu palīdzēt tiem, kas ir apakšā," viņš piebilda.

Salvīni, kurš ir stingras migrācijas politikas piekritējs un populistiskās Līgas priekšsēdētājs, uzsvēra, ka nav Eiropas Savienības (ES) ienaidnieks.

Viņa partija "mēģina radīt jaunu Eiropas renesansi, tā pastāv, nevis lai izpostītu, bet lai dotu jaunu dzīvību [Eiropas] sapnim, kas pēdējos gados ticis satrieks," skaidroja ministrs.

Pieminot "Breksitu", valdības pretinieku protestus Francijā, ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos pat Vācijā un Grieķijas tautsaimniecības likstas, Salvīni sacīja: "Briselē kaut kas pavisam noteikti nestrādā."

Viņš minēja, ka ES varētu atdzīvināt jauna "Romas-Berlīnes ass", izmantojot terminu, kas pirms Otrā pasaules kara tika lietots nacistiskās Vācijas un fašistiskās Itālijas alianses apzīmēšanai.

"Es, protams, nerunāju par to, lai atdzīvinātu bēdīgo un iznīcinošo pagātni, kāda tā bija abām" valstīm, viņš piebilda.

Francijā protesti sākās pagājušajā mēnesī, auto īpašniekiem paužot sašutumu par plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu. Taču pakāpeniski protestos sāka skanēt arī citi saukļi, aktīvistiem norādot, ka prezidenta Emanuela Makrona valdībai vienkāršo cilvēku problēmas nerūp.

Sestdien Francijā "dzelteno vestu" protestos, kuru gaitā izraisījās demonstrantu sadursmes ar policiju, tika aizturēti 1723 cilvēki.

Parīzē, kur protestētāji aizdedzināja automašīnas un mēģināja celt barikādes, policija pret demonstrantiem lika lielā ūdens lielgabalus un asaru gāzi.

Atbilstoši vietējo mediju aplēsēm ievainoti 264 cilvēki, arī 39 drošības spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!