Foto: EPA/Scanpix/LETA
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien atcēlusi otrdien parlamentā paredzēto balsojumu par "Brexit" vienošanos, paziņojot, ka ieklausījusies kritiķu vārdos.

"Vienošanās tiktu noraidīta ar ievērojamu pārsvaru, (..) tāpēc mēs atceļam rīt paredzēto balsojumu," parlamentam pavēstīja Meja.

Viņa sacīja, ka viņa lēmumu izraisīja "plašās un dziļās bažas" attiecībā uz noteikumiem, kas attiecas uz robežu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Noteikumi garantē robežas paturēšanu atvērtu, taču tie radītu Ziemeļīrijā nedaudz atšķirīgus apstākļus nekā pārējā valstī.

Meja arī pavēstīja, ka Lielbritānijas valdība pastiprina gatavošanos aiziešanai no Eiropas Savienības bez vienošanās.

Pēc Mejas teikā, viņa problēmas ar vienošanos apspriedīs ar Eiropas Savienības (ES) līderiem.

27 ES dalībvalstu līderi 25. novembrī samitā Briselē apstiprināja vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija nākamā gada 29. martā izstāsies no bloka, kā arī politisko deklarāciju par turpmākajām ES un Apvienotās Karalistes attiecībām.

Vienošanās vēl jāapstiprina gan Lielbritānijas, gan pārējo bloka dalībvalstu parlamentiem.

Bija plānots, ka Lielbritānijas parlaments par "Brexit" vienošanos balsos 11. decembrī.

Tika prognozēts, ka deputāti vienošanos varētu noraidīt. Tas savukārt pastiprinātu bažas, ka Lielbritānijai var nākties izstaties no ES bez vienošanās, anulēt izstāšanās procesu vai izstāšanos atlikt, kamēr tiek sarīkots vēl viens referendums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!