Ukrainas drošības dienests (UDD) Francijā notiekošajos "Dzelteno vestu" protestos saskatījis saistību ar Krieviju, kā pierādījumu tam publicējot fotogrāfiju, kurā divi vīrieši Parīzē redzami ar tā sauktās "Doņeckas tautas republikas" (DTR) karogu.

UDD paziņojumā "Facebook" lapā norādīts, ka fotogrāfijā redzams Sorlins Fabri un Ksavajē Moro.

Fabri, kā norāda UDD, ir analītiskā centra "Katehon" loceklis. Šī organizācija, kas apvienojot dažādu valstu ekspertus, nodarbojoties ar "starptautisko notikumu geostratēģisko un politisko analīzi". Šīs organizācijas biedru rindās ietilpst arī ar Kremli saistītais uzņēmējs un telekanāla "Cargrad" dibinātājs Konstantīns Malofejevs, kā arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs.

Savukārt Moro kopš 2000. gada dzīvojot Krievijā un sniedzot konsultāciju pakalpojumus Eiropas un Francijas kompānijām, kas vēlas darboties "postpadomju telpā", norāda UDD. Tāpat Moro iesaistīts Krievijas specdienestu kontrolētā organizācijā "Austrumi Francija – Solidaritāte Donbass", papildina UDD.

Ukrainas dienesta paziņojumā teikts, ka "radikāļi" darbojas zem tā sauktās DTR karoga Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) un militārā izlūkdienesta GRU vadībā. "Aiz mierīgo protestētāju mugurām viņi organizē nekārtībās un vardarbības aktus Francijā," uzsver UDD.

"Starptautiskās robeža nav šķērslis Krievijas hibrīdajai agresijai. Ar netīrajām Kremļa metodēm tiek grauta Eiropas stabilitāte, kurā tas saskata draudus sev," uzsver UDD vadītājs Vasīlijs Gricaks.

Francijā patiešām sākta pārbaude par iespējamo Krievijas saistību ar valstī notiekošajiem protestiem, ziņo aģentūra "Bloomberg". Tas gan saistīts ar ziņām, ka Francijas protestiem pievērsusies virkne ar Maskavu saistītu sociālo tīklu kontu.

Saskaņā ar "Demokrātijas saglabāšanas alianses" ziņām, "dzelteno vestu" protestiem pievērsušies aptuveni 600 "Twitter" kontu, kas ikdienā izplata Kremļa viedokli. Šie konti aktīvi izmantojot tēmturi "#giletsjaunes" – "dzeltenās vestes" franču valodā.

Francijas Ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns svētdien intervijā RTL radiostacijai apstiprināja, ka Francijas drošības dienesti novēro situāciju.

"Izmeklēšana ir sākusies," norādījis ministrs, paskaidrojot, ka detalizētāku informāciju pagaidām nesniegs.

Krievija jau iepriekš ir apsūdzēta par sociālo tīklu un kiberuzbrukumu izmantošanu, lai iejauktos ASV prezidenta vēlēšanās un dažādos procesos Eiropā, kā arī radītu nepievilcīgu Rietumu tēlu Kremļa atbalstītāju acīs.

Vēstīts, ka Francijā kopš novembra vidus notiek protesti, ko izraisīja valdības plāns palielināt nodokļus degvielai, sevišķi dīzeļdegvielai. Protesti ieguva "dzelteno vestu" kustības nosaukumu, pateicoties atstarojošajām vestēm, kurām jābūt katrā automašīnā.

Protesti drīz pārauga vispārējā neapmierinātībā ar Francijas valdību un tie turpinās par spīti tam, ka valdība piekāpās un paziņoja, ka nodokļa palielināšana degvielai 2019. gadā nenotiks.

Protestu laikā nodarīti būtiski postījumi Parīzē un ir vairāk nekā tūkstotis aizturēto, kā arī vairāk nekā 100 cietušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!